Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Πυρηνόκαρπα – εσπεριδοειδή: Η γκρίνια για τις τιμές υποσκελίζει την ικανοποίηση για την παραγωγή

Απανωτά τα «χτυπήματα» στο κεράσι από τις βροχές στη Βόρεια Ελλάδα
28/05/2024
10'+ διάβασμα
pyrinokarpa-esperidoeidi-i-gkrinia-gia-tis-times-yposkelizei-tin-ikanopoiisi-gia-tin-paragogi-322089

των Γιώργου Αργυρίου, Πόπης Θεοδωροπούλου και Γιάννη Σάρρου

Mε ρεπορτάζ από τις βασικότερες περιοχές συλλογής φρούτων, η «YX» αποτυπώνει την εικόνα της παραγωγής, έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή την περίοδο. Οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα οι βροχοπτώσεις δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στα κεράσια, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων και την υποβάθμιση της ποιότητας.

Τα πορτοκάλια δείχνουν να περνούν μια δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ωστόσο η εικόνα της παραγωγής παρουσιάζεται καλύτερη. Την αυλαία της συλλογής έχουν ανοίξει και οι πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων, ροδάκινων και νεκταρινιών από τις πρωιμότερες περιοχές, με καλές αποδόσεις και ποιότητα, αλλά με μειωμένες τιμές.

Στα Μπεμπέκο επαφίενται οι ελπίδες των παραγωγών σε Αργολίδα και Κορινθία

Δραματική είναι η εξέλιξη στην εμπορία του βερίκοκου, αφού, μέχρι στιγμής, αν και έχει ξεκινήσει η εμπορία του, παραμένει άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή. Μάλιστα, αρκετοί έμποροι παίρνουν ποσότητες από τους παραγωγούς χωρίς να δίνουν κάποια τιμή, ζητώντας από τους τελευταίους να περιμένουν μέχρι να διαμορφωθεί η αγορά.

Από την Αργολίδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων και παραγωγός Δημήτρης Κοδέλας δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε τέτοια φαινόμενα, αλλά φέτος έχει παραγίνει το κακό. Οι τιμές που ακούγονται είναι από 0,80 έως 1,10 ευρώ για την εξαγωγή και λίγο παραπάνω η εσωτερική αγορά».

Μέχρι τώρα, στην Αργολίδα, έχει συγκομισθεί η ποικιλία Mogador, ενώ συγκομίζεται τώρα η Wonder Cot. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, ο Δημήτρης Κοδέλας επισημαίνει ότι «δεν ήταν καλές, αφού τα Mogador είχαν μεν φορτίο, αλλά είχαν και πολλά ποιοτικά προβλήματα, κάτι που ισοσταθμίστηκε κατά κάποιον τρόπο από την παραγόμενη ποσότητα. Εκείνα που δεν είχαν ποσότητα παραγωγής ήταν τα Wonder Cot. Είχαμε μια μείωση παραγωγής που έφτασε το 50%, με κάποιες περιοχές να είναι άδειες. Το ζήτημα είναι ότι το βερίκοκο έχει δοθεί και ο παραγωγός δεν ξέρει ακόμα την τιμή που πούλησε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση του βερίκοκου ξεκίνησε στις 8 Μαΐου και μέχρι σήμερα η εικόνα στην εμπορία του είναι θολή. Οι τιμές που ακούγονται σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον παραγωγό. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή του Μπεμπέκου, που αποτελεί και το μεγάλο όπλο των παραγωγών.

Η χρονιά, σε ό,τι αφορά την παραγωγή, θεωρείται καλή και στις αρχές Ιουνίου θα διαμορφωθεί και η τιμή του. Από την Κορινθία, όπου έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην καλλιέργεια της ποικιλίας Μπεμπέκο, ο παραγωγός και γεωπόνος Κωνσταντίνος Πάπας δηλώνει ότι «περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει η χρονιά με το Μπεμπέκο, που αποτελεί την κύρια καλλιέργεια βερίκοκου στην περιοχή μας.

Από ό,τι φαίνεται, θα έχουμε μία καλή χρονιά, όσον αφορά τις παραγόμενες ποσότητες. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Η καλλιέργεια, φυσικά, όπως και άλλες, μειώνεται και η παραγόμενη ποσότητα είναι υποδεκαπλάσια από αυτήν που είχαμε πριν από δέκα χρόνια». Οι περσινές τιμές ήταν περίπου 50 λεπτά για αυτή την εποχή.

Προβληματική η πορεία των Βαλέντσια στη Λακωνία

Προβληματική φαίνεται να είναι η κίνηση με τα Βαλέντσια, αφού η ζήτηση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και οι τιμές δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής, αναφερόμενος στην πορεία που ακολουθεί η χρονιά, επισημαίνει τα εξής: «Μέχρι στιγμής, η ζήτηση είναι περιορισμένη, αν και η συγκομιδή συνεχίζεται έστω και με αργούς ρυθμούς. Οι ποσότητες που έχουν συγκομισθεί οδηγούνται σε εξαγωγές και η εσωτερική αγορά αναμένεται να ανοίξει από τις αρχές Ιουνίου».

Σε ό,τι αφορά την τιμή, ο κ. Σαρρής επισημαίνει ότι «αν και την περασμένη χρονιά η τιμή τέτοιον καιρό ήταν στα 0,35 ευρώ, φέτος βρίσκεται στα 0,20 ευρώ, ενώ στις αρχές Μαΐου του 2023 είχαμε την τιμή των 0,40 ευρώ». Όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, εξηγεί ότι «στην Τσεχία, τα Βαλέντσια πάνε αρκετά καλά, όπως επίσης και σε Σερβία, Ρουμανία, ενώ δειλά-δειλά ξεκινά και η Πολωνία».

Τέλος, αναφορικά με το μέλλον της τιμής, ο κ. Σαρρής υποστηρίζει ότι «τώρα που τελειώνει το αιγυπτιακό πορτοκάλι περιμένουμε και άνοδο στο δικό μας. Δεν γίνεται αλλιώς. Το πιο λογικό είναι να πάμε στη συνέχεια σε μια τιμή 0,30-0,35 ευρώ». Από τη μεριά του, ο γεωπόνος και παραγωγός Χρήστος Αναγνωστάκος, αναφερόμενος στην πορεία των Βαλέντσια, σημειώνει ότι «η τιμή των 0,20 ευρώ που έχουν πάρει τα Βαλέντσια είναι εξευτελιστική.

Δραματική είναι η εξέλιξη στην αγορά του βερίκοκου. Αν και έχει ξεκινήσει η εμπορία του, παραμένει άγνωστο ακόμη πού θα διαμορφωθεί η τιμή

Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια φέτος έκαναν μεγάλη ζημιά και όταν κλείσουν τον κύκλο τους θα είναι δύσκολο να ανακάμψουν τα δικά μας, γιατί θα έχουν μπει στην αγορά τα καλοκαιρινά φρούτα, όπως το καρπούζι, το ροδάκινο και το πεπόνι. Βαλέντσια δουλεύουν μόνο οι δικοί μας εξαγωγείς. Γενικά, η χρονιά για το πορτοκάλι είναι πάρα πολύ κακή».

Μπαίνουν στην παραγωγή νεκταρίνια και ροδάκινα

Την εμφάνισή τους στις αγορές έκαναν πρώιμες ποικιλίες νεκταρινιών και ροδάκινων. Όπως επιβεβαιώνει ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από το Σκαφιδάκι Αργολίδας, αυτή την περίοδο, οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μπει στη διαδικασία της συλλογής. Οι τελευταίες παρουσιάζουν αξιόλογο ενδιαφέρον, ωστόσο απαιτούν ειδικότερες τεχνικές και καλύτερη οργάνωση.

Η φετινή χρονιά δείχνει ότι η συλλογή των πρώιμων ποικιλιών έρχεται νωρίτερα και είναι συγκεντρωμένη. «Πρακτικά, η συλλογή πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και για τον λόγο αυτόν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια και, κυρίως, από παραγωγούς που έχουν μεγάλες εκτάσεις. Η μέση απόδοση ανά δέντρο κυμαίνεται από 50 έως 60 κιλά για τις υπερπρώιμες, ενώ οι όψιμες είναι περισσότερο παραγωγικές», σημειώνει ο κ. Λέρμας.

Σε ό,τι αφορά το νεκταρίνι, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ποικιλία Παταγονία, ως υπερπρώιμη, έχει ήδη μπει στη διαδικασία της συλλογής. Αναφέρει, όμως, ότι οι τιμές, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, είναι σημαντικά χαμηλότερες, γεγονός που δημιουργεί απαισιοδοξία στους παραγωγούς. «Από τα 2 ευρώ που ξεκινήσαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φέτος πέσαμε στα 60 λεπτά. Η συλλογή των νεκταρινιών απαιτεί εργατικά χέρια και το κόστος παραγωγής αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό», καταλήγει.

Κλείνει η συλλογή της ποικιλίας Lane Late

Τον κύκλο της συλλογής δείχνει να κλείνει η ποικιλία πορτοκαλιών Lane Late και τη σκυτάλη παίρνουν τα Βαλέντσια. Παραγωγοί πορτοκαλιών Lane Late, βλέποντας να πέφτουν οι τιμές στο προϊόν, προσπάθησαν να κρατήσουν την παραγωγή τους στα δέντρα, μήπως μελλοντικά μπορέσουν να πάρουν καλύτερες. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Ζαρναβέλη, από το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, «λόγω της τιμής, τα Lane Late έμειναν πίσω στη συλλογή. Γενικά, η εικόνα της παραγωγής και των αποδόσεων ήταν αρκετά καλή. Δυστυχώς, όμως, αυτό που βλέπουμε σήμερα στον τομέα της εμπορίας του προϊόντος είναι η απουσία συλλογικών σχημάτων, που θα μπορούσαν να δώσουν μια καλύτερη προοπτική στο προϊόν και να τα αναδείξουμε στις αγορές του εξωτερικού».

Συνεχίζονται τα προβλήματα για το κεράσι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιών της Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά από τις εκτεταμένες ζημιές στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών από τις βροχές που σημειώθηκαν στα τέλη Απριλίου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με κακούς οιωνούς ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα η συγκομιδή και των μεσοπρώιμων ποικιλιών.

Το πλήγμα τόσο στην παραγωγή όσο και στο εισόδημα των παραγωγών είναι μεγάλο, αφού ήδη περισσότερο από το 80% της παραγωγής των πρώιμων ποικιλιών έχει υποβαθμιστεί και δεν συγκομίστηκε, ενώ οι βροχές που σημειώθηκαν το διήμερο 15 και 16 Μαΐου έπληξαν και τις μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών (σ.σ. Giant Red, Τσολακέικα, Sweet Aryana κ.ά.), με αποτέλεσμα το σχίσιμο των καρπών και την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Στην Πέλλα, την Ημαθία και την Πιερία, οι δενδροκαλλιεργητές και εκπρόσωποι συνεταιρισμών αναφέρουν στην «ΥΧ» ότι μετά από τις σημαντικές απώλειες στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών (σ.σ. καταστράφηκε πάνω από το 80% της παραγωγής), η συγκομιδή των μεσοπρώιμων ποικιλιών ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των βροχών και του κρύου. Ειδικότερα, εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί σε κοινότητες της Πέλλας, όπως στην Πλατάνη, τη Φλαμουριά, το Μεσημέρι και την Κερασιά, αλλά και σε αγροτικές περιοχές της Νάουσας στην Ημαθία. «Δυστυχώς, οι βροχές στις 15 και 16 Μαΐου έπληξαν στην περιοχή μας και τις μεσοπρώιμες ποικιλίες, όπως τα Τσολακέικα και τα Giant Red. Σε αρκετά χωράφια, η καταστροφή είναι ολική», λέει στην «ΥΧ» ο Πέτρος Παλαμούσκας, παραγωγός κερασιών από την Πλατάνη Έδεσσας. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Πασχούλας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, αναφέρει ότι «στην περιοχή μας έχουμε ζημιές και στη μεσοπρώιμη ποικιλία κερασιών Sweet Aryana, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στα μέσα Μαΐου. Σε ορισμένα αγροκτήματα, οι ζημιές αγγίζουν το 100%».

Επισημαίνεται ότι την περασμένη Κυριακή (19/5), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές της Πέλλας (σ.σ. κοινότητες Κερασιά, Μεσημέρι). Ο ίδιος συνομίλησε με πληγέντες κερασοπαραγωγούς και τους διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες για καταγραφή των ζημιών.

Αυξημένο το κόστος παραγωγής

Οι αγρότες τονίζουν ότι τα έξοδα του κόστους παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένα αυτή την περίοδο, καθώς αναγκάζονται να προβούν σε απανωτούς ψεκασμούς για να προστατευτούν οι καρποί των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών.

«Οι βροχές επηρέασαν και τις μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών. Παρατηρούνται ήδη αρκετά σχισίματα στα φρούτα και κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με τους απαραίτητους ψεκασμούς. Στην περιοχή μας, αυτές τις ημέρες, ολοκληρώνεται η συγκομιδή των πρώιμων με μεγάλες απώλειες στην παραγωγή κερασιού σε ποσοστό πάνω από 80%», δηλώνει ο Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης «Άγιος Λουκάς».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: