Πυρηνόκαρπα: Καλλιεργητικά μέτρα για τη σήψη του λαιμού, τη μονίλια, τον εξώασκο και τον βακτηριακό καρκίνο

Για την αντιμετώπιση της σήψης του λαιμού στα πυρηνόκαρπα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δέντρων (να δοθεί προσοχή, ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

Επίσης, απαιτείται αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δέντρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Μετά την ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο χρειάζεται ξελάκωμα και επάλειψη των δέντρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μείγμα cheshunt (αποτελείται από 11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνίου και 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη και χρησιμοποιείται σε δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό). Τέλος, χρειάζεται καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο, ενώ οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.

Μονίλια

Το περιφερειακό κέντρο προειδοποιεί ότι οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο μύκητας προσβάλλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη. Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.

Εξώασκος

Όσον αφορά τον εξώασκο, συνιστάται η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων με ξηρό καιρό. Όπου διαπιστώθηκαν προσβολές, συνιστάται επέμβαση στο τέλος της πτώσης των φύλλων με βορδιγάλειο πολτό ή άλλο χαλκούχο σκεύασμα. Η χρήση των χαλκούχων να γίνεται, αφού έχουν ψηθεί (ωριμάσει) τα μάτια, για να αποφευχθεί η ζημιά από φυτοτοξικότητα. Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το κορύνεο.

Βακτηριακός καρκίνος

Η παρουσία καφεκόκκινου αποχρωματισμού κάτω από τον προσβεβλημένο φλοιό είναι χαρακτηριστική του βακτηρίου, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο. Οι οφθαλμοί νεκρώνονται, καφετιάζουν και εκρέει κόμμι. Το ριζικό σύστημα συνήθως δεν είναι προσβεβλημένο. Σε έντονα προσβεβλημένα δέντρα αναπτύσσονται λαίμαργοι βλαστοί στην περιοχή του λαιμού. Συνιστάται εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δέντρων (προσβολή στον κορμό σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από το έδαφος).