Rabobank: Στα ύψη και το 2023 οι τιμές των αβγών

Μέσα από μια τέλεια καταιγίδα καλπάζοντος πληθωρισμού, αυξανόμενου κόστους ζωοτροφών και του χειρότερου ξεσπάσματος της γρίπης των πτηνών στην ιστορία, οι τιμές των αβγών έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, με τη Rabobank να αναμένει ότι η τάση θα παραταθεί και φέτος.

«Ο δείκτης της Rabobank που παρακολουθεί τις παγκόσμιες τιμές των αβγών σημείωσε νέο ρεκόρ το 1ο τρίμηνο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές είναι 2,5 φορές υψηλότερες από το έτος αναφοράς του 2007 και έχουν αυξηθεί περισσότερο από 100% από την ίδια περίοδο πέρυσι», είπε ο Nan-Dirk Mulder, ανώτερος αναλυτής ζωικών πρωτεϊνών στη ολλανδική τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα αγοράς, αυτό που καθιστά τη σημερινή εικόνα πρωτοφανή είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης, της Βραζιλίας, του Μεξικού, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και της Νέας Ζηλανδίας, βιώνουν ταυτόχρονα ιστορικά υψηλά.

Οι ζωοτροφές έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, με τις παγκόσμιες τιμές τους να διπλασιάζονται μεταξύ των μέσων του 2020 και των μέσων του 2022. «Οι ζωοτροφές αντιπροσωπεύουν το 60% με 70% του κόστους παραγωγής ενός αγρότη που εκτρέφει ωοπαραγωγούς όρνιθες, επομένως οποιαδήποτε αλλαγή ή αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος των ζωοτροφών επηρεάζει τις τιμές και την προσφορά των αβγών», σημείωσε ο Mulder.

Επιπλέον, ο πλανήτης διάγει τη χειρότερη επιδημία γρίπης των πουλερικών στην ιστορία. Σύμφωνα με την EFSA, πάνω από 50 εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί σε 37 πληγείσες χώρες, επηρεάζοντας σημαντικά την παραγωγή και τον αριθμό των ωοπαραγωγών ορνίθων.

Σύμφωνα με τον Mulder, οι τιμές των αβγών αναμένεται σε γενικές γραμμές να παραμείνουν σχετικά υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με κάποιες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. «Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές σε χώρες όπου η γρίπη των πουλερικών έχει εκτεταμένη παρουσία, εκεί όπου υπάρχουν περιορισμοί στις εισαγωγές νεοσσών πολλαπλασιασμού ή ορνίθων αναπαραγωγής, αλλά και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις και περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση ή χώρες που διέρχονται από ρυθμιστικές αλλαγές, όπως η Γερμανία», εξήγησε.

«Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν σε χώρες και περιοχές που έχουν υποστεί ακραίες κλιμακώσεις τιμών, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία, αλλά πιθανότατα όχι στα χαμηλά επίπεδα που έχουμε δει μετά από άλλες κρίσεις».