Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΟΣΔΕ 2023 δρομολογούν οι ανακοινώσεις Σημανδράκου

02.06.2023
3' διάβασμα
ragdaies-exelixeis-sto-osde-2023-dromologoun-oi-anakoinoseis-simandrakou-293747

Μια νέα σελίδα φαίνεται πως ανοίγει στο ΟΣΔΕ, με πρωτοβουλία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου τεχνογνωσία και νέες τεχνολογίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο για τη διασφάλιση έγκυρων πληρωμών αλλά και καινοτόμων υπηρεσιών με τελικό αποδέκτη τον παραγωγό.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα στις 2/6/2023 με θέμα «Τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027 – Αγρότες και Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μαζί σε μια νέα εποχή», ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ε. Σημανδράκος προέβη σε ανακοινώσεις που δημιουργούν νέες προσδοκίες και δίνουν ελπίδα στον αγροτικό κόσμο ως προς το σύστημα υποβολής δηλώσεων για την ΕΑΕ 2023 και τις πληρωμές που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.

Ο κ. Σημανδράκος δήλωσε ρητά ότι η ΕΑΕ αποτελεί περιουσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τόνισε πως η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΑΕ επιτρέπει τη μείωση της γραφειοκρατίας καθώς και την παροχή και άλλων καινοτόμων υπηρεσιών στον πρωτογενή τομέα προς όφελος των παραγωγών, βάσει πρωτοκόλλων επικοινωνίας που θα ορίσει ο Οργανισμός.

Με το συγκεκριμένο βήμα, συνέχισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιδιώκει την επίτευξη της διαφάνειας, της ισονομίας, της ισοτιμίας, της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότερης συλλογής των δεδομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα επιτρέπει σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να επιλέξουν ποιες υπηρεσίες θέλουν να παρέχουν προς τον αγροτικό κόσμο.

Είναι σαφές πως ο Οργανισμός αναλαμβάνει και πάλι τον ηγετικό θεσμικό ρόλο που του αναλογεί, αποτελεί δηλαδή τον πυρήνα του ΟΣΔΕ και οι συνεργαζόμενοι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν συστήματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις και τις οδηγίες του Οργανισμού, χωρίς αυτό να αναιρεί ότι κάθε εταιρεία μπορεί να παρέχει και επιπλέον τεχνολογικές λύσεις στους πελάτες της.

Επιπρόσθετα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του νέου εξωστρεφούς του προσανατολισμού, εναρμονίζεται πλήρως με το κανονιστικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, η οποία προβλέπει την επικοινωνία του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥπΑΑΤ με τρίτα συστήματα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των παραγωγών μέσω π.χ. έξυπνων γεωργικών συμβουλών αλλά και να συλλέγονται και να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν ορθότερα και πιο επίκαιρα δεδομένα για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας.

Είναι επίσης σημαντικό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως τόνισε και η Διευθύντρια των Άμεσων Ενισχύσεων  κ. Τυχεροπούλου, έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τη μεταβατική χρονιά του 2022 και τα προβλήματα που προέκυψαν, είναι πλέον σε θέση να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του παρέχουν τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα και να διευρύνει τις πηγές συλλογής δεδομένων των ΕΑΕ, με τελικό στόχο βέβαια άρτιες και ορθολογικές πληρωμές ενισχύσεων και καθεστώτων προς τους παραγωγούς.

Μάλιστα η κ. Τυχεροπούλου εξήγησε ότι στη νέα ΚΑΠ το κράτος καλείται να επιτύχει τους στόχους που το ίδιο καθόρισε και αυτή είναι εθνική προσπάθεια που όλοι πρέπει να είναι συνεργάτες.

ΓΡΑΦΕΙ: