Ρεβίθια: Η ευρωπαϊκή αγορά αντιμετωπίζει έλλειμμα 50.000 τόνων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν σημαντικά τη σοδειά

Μείωση έως και 20% αναμένεται φέτος στις αποδόσεις των καλλιεργειών ρεβιθιού, σηματοδοτώντας ελλείψεις στην αγορά της ΕΕ. Η μείωση της διαθεσιμότητας των εν λόγω οσπρίων, τα οποία αποτελούν μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο των αντίξοων καιρικών συνθηκών όσο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με τις Ρωσία και Ουκρανία να αποτελούν τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής ρεβιθιών, ο πόλεμος έχει επιφέρει ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Οι Ουκρανοί αγρότες δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τη σπορά της καλλιέργειας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, οδηγώντας σε ένα έλλειμμα περίπου 50.000 τόνων ρεβιθιών που διαφορετικά θα κατέληγαν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για περίπου το 1/4 του παγκόσμιου εμπορίου ρεβιθιών. Άλλες εξέχουσες περιοχές καλλιέργειας του προϊόντος, όπως η Αυστραλία, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση, καθώς οι αγρότες εκεί βρίσκονται αντιμέτωποι με την ξηρασία και οι πωλητές πασχίζουν να βρουν χώρο στα οχήματα για τη μεταφορά των φορτίων.

Τα μεταφορικά έξοδα προκαλούν, επίσης, πονοκέφαλο στην αμερικανική αγορά ρεβιθιών. Αυτήν τη στιγμή, πολλά εμπορικά πλοία έχουν καθυστερήσει με τις παραδόσεις τους, ενώ οι τιμές της χερσαίας μεταφοράς οσπρίων είναι αυξημένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση των τιμών για την άλλοτε φθηνή και αποτελεσματική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Στις ΗΠΑ, οι τιμές των ρεβιθιών έχουν αυξηθεί κατά 12% από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ και την αναφορά του Reuters.

Με τα τωρινά δεδομένα, το ενδεχόμενο τα αποθέματα ρεβιθιού να αναπληρωθούν σύντομα φαντάζει απίθανο, ενώ οι πολιτικές προστατευτισμού αρκετών χωρών δεν διευκολύνουν την κατάσταση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός του προϊόντος. Η γειτονική χώρα απαγόρευσε τις εξαγωγές ρεβιθιών τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την εγχώρια επισιτιστική ασφάλεια και αρκετό απόθεμα στα ράφια της.