Ρεκόρ εισαγωγών χοίρειου κρέατος στην Κίνα τον Ιούλιο

Στο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 156%

Στα επίπεδα ρεκόρ των 430.000 τόνων ανήλθαν οι εισαγωγές χοίρειου κρέατος στην Κίνα τον προηγούμενο Ιούλιο έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, στην προσπάθεια των εισαγωγέων να ανταποκριθούν στη μειωμένη εγχώρια προσφορά μετά την επιδημία της αφρικανικής πανώλης, που οδήγησε σε εξόντωση εκατομμυρίων χοίρων στη χώρα.

Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες του Reuters, τα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, προκαλούν έκπληξη, με δεδομένη την αναγκαστική μείωση της παραγωγής κρέατος από πολλές υπερπόντιες μονάδες λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων σε αυτές.

Σε ό,τι αφορά την προέλευση των ποσοτήτων που εισήγαγε η Κίνα, πάντως, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, αλλά σύμφωνα με πηγή από τον κλάδο που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, που διατηρεί την ανωνυμία του, ανέφερε ότι οι εξαγωγές του Ιουνίου στην Κίνα από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την ΕΕ και τον Καναδά ήταν μειωμένες σε σύγκριση με εκείνες του προηγούμενου μήνα. Τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 400.000 οι εισαγωγές, φτάνοντας τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα.

Όπως σχολίασε, δε, η ανώτερη αναλύτρια της Rabobank, Pan Chenjun, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη επιβλήθηκε προσωρινό κλείσιμο μονάδων ή μειώθηκε η παραγωγή τον Μάιο, η εξέλιξη αυτή στις εισαγωγές της Κίνας είναι πραγματικά εντυπωσιακή».

Η Κίνα έχει ζητήσει από επιχειρήσεις δυνητικούς προμηθευτές της χώρας να ακυρώσουν την αποστολή φορτίων, εάν έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων τους, παρόλο που οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός μεταφέρεται μέσω των τροφίμων.

Συνολικά, στο επτάμηνο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, οι εισαγωγές χοιρινού στην Κίνα έφτασαν τους 2,56 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 156% σε σύγκριση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2019, όταν μόλις που ξεπέρασαν τους 1 εκατ. τόνους. Συμπεριλαμβανομένων, δε των εισαγωγών εντοσθίων, οι εισαγωγές έφτασαν τους 560.000 τόνους μέχρι τον Ιούλιο.