Ρεκόρ παραγωγής στα πρώιμα καρπούζια εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών

Στην Μαραθόπολη Τριφυλίας, όπου παράγονται τα πιο πρώιμα καρπούζια της Ευρώπης υπαίθριας καλλιέργειας, οι παραγωγοί είναι από τους ικανοποιημένους με την αλλαγή του κλίματος.  

Ο Νικήτας Λαμπούσης, παραγωγός καρπουζιών αναφέρει πως φέτος η χρονιά είναι εξαιρετική, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν την υπερ-πρώιμη παραγωγή.

Η θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν τις επόμενες ημέρες και οι καλλιεργητές της Μεσσηνίας δηλώνουν αισιόδοξοι.

Ρεκόρ παραγωγής στα πρώιμα καρπούζια  εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών

Τις προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή άρχιζε από τις 20-25 Μαΐου ενώ τώρα ξεκίνησε νωρίτερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μηνός.

Η πρώιμη παραγωγή οφείλεται εν μέρει στο ότι η Μαραθόπολη είναι ένας παραλιακός οικισμός κοντά στους Γαργαλιάνους, με ήπιο κλίμα και οι φυτεύσεις καρπουζιών ξεκινούν τον Φεβρουάριο.

Από περίπου 5.000 στρέμματα παραγωγής το 80% πηγαίνει στο εξωτερικό και αυτό οφείλεται στην ποιότητα, σημειώνει ο κ. Λαμπούσης.

Όσον αφορά την σωστή επιλογή καρπουζιού από τον καταναλωτή, αυτή γίνεται βάση χρώματος. Όταν εμφανίζονται οι πιο ανοικτές αποχρώσεις στην φλούδα τότε πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας.

Ρεκόρ παραγωγής στα πρώιμα καρπούζια  εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών

 

Με 40 λεπτά το κιλό στην τιμή παραγωγού, οι καλλιεργητές δηλώνουν ικανοποιημένοι γιατί θα καλύψουν τα έξοδά τους. Κάποιες φορές ο καιρός ανταμείβει τους κόπους και η Μαραθόπολη είναι από τις ευνοημένες περιοχές του τόπου.

Πηγή: ertnews.gr