Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

RESALLIANCE: Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη γεωργία με «όπλο» τα ανθεκτικότερα τοπία

Στο στόχαστρο του διεθνούς δικτύου LandNet οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι φωτιές στην περιοχή της Μεσογείου
07/06/2024
2' διάβασμα
resalliance-antimetopisi-tis-klimatikis-krisis-sti-georgia-me-oplo-ta-anthektikotera-topia-322759

Ενα διεθνές δίκτυο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη γεωργία και τη δασοπονία, που προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία τοπίων ανθεκτικότερων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως όσον αφορά την ξηρασία, τις πλημμύρες και τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών, έχει δημιουργηθεί από το ευρωπαϊκό έργο ResAlliance, ζητώντας τη συμβολή των ανθρώπων που εμπλέκονται στον αγροτικό τομέα.

Πιο αναλυτικά, στο δίκτυο που ονομάζεται LandNet, μπορούν να συμμετέχουν γεωργοί, δασολόγοι, δασοπόνοι, ερευνητές, εμπειρογνώμονες, ιδιωτικές επιχειρήσεις του τομέα της αγροδιατροφής ή περιβαλλοντικών δράσεων, οργανισμοί που ενδιαφέρονται για καινοτόμες λύσεις ανθεκτικότητας τοπίου, καθώς και συνεταιριστικές ομάδες και δημόσιες υπηρεσίες, που ασχολούνται με τη διαχείριση αγροτικής και δασικής γης στην περιοχή της Μεσογείου.

Θεματικοί τομείς

Το LandNet επικεντρώνεται σε τέσσερις θεματικούς τομείς: Διακυβέρνηση, Πρακτικές Διαχείρισης, Χρήση Τεχνολογίας και Δυνατότητες Χρηματοδότησης. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν:

✱ Την ανάπτυξη αποθετηρίου γνώσης επιστημονικής βιβλιογραφίας και εφαρμόσιμων πρακτικών.

✱ Την ανασκόπηση και αξιολόγηση της βιβλιογραφίας και την απόσταξή της σε πρακτική μορφή, εύκολα προσβάσιμη και λειτουργική.

✱ Τον εντοπισμό ορθών πρακτικών και καινοτόμων λύσεων, την τεκμηρίωσή τους και την παραγωγή περιλήψεων πρακτικής, ενημερωτικών δελτίων και βίντεο.

✱ Τη μεταφόρτωση των κύριων προϊόντων του σε έναν κοινό διαδικτυακό τόπο, το «EU FarmBook», για ευρύτερη διάδοση και μακροχρόνια διαθεσιμότητα.

✱ Τη διοργάνωση συναντήσεων ενημέρωσης και κατάρτισης γεωργών, δασοπόνων και άλλων ενδιαφερόμενων σε βέλτιστες πρακτικές και λύσεις.

Επιπλέον του LandNet, με δεδομένο ότι οι μεσογειακές χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τις οποίες ήδη αντιμετωπίζουν, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται πέντε «εργαστήρια», γνωστά ως «LandLabs», σε πέντε συγκεκριμένες περιοχές: Πορτογαλία (Regiao Norte), Ισπανία (Καταλονία), Ιταλία (Σαρδηνία), Ελλάδα (Πελοπόννησο) και Κύπρο.

Με στόχο την επέκταση του δικτύου, οι φορείς ζητούν τη συμμετοχή των εμπλεκομένων στο μεσογειακό θεματικό δίκτυο LandNet, καθώς και στον αντίκτυπο του LandLab της χώρας τους. Όπως τονίζεται, η συμμετοχή θα εμπλουτίσει τη δεξαμενή γνώσης, πληροφορίας και καλών πρακτικών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η εγγραφή μπορούν να γίνουν στον διαδικτυακό τόπο του έργου: https://www.resalliance.eu/.