Resugar: Μειώνει έως και κατά 70% την περιεκτικότητα των προϊόντων σε ζάχαρη

Η νέα μέθοδος υποκατάστασης χωρίς γλυκαντικά που χρησιμοποιεί η startup έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών πελατών

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν αναλάβει δράση.

Ωστόσο, οι στρατηγικές αυτές εμποδίζονται από τις τρέχουσες επιλογές υποκατάστατων ζάχαρης που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά, σύμφωνα με τον Niv Ben-Ami, συνιδρυτή της ισραηλινής startup Resugar. «Όταν πρόκειται για την αντικατάσταση της ζάχαρης, χρειάζεστε το προφίλ γλυκύτητας της σακχαρόζης, το οποίο οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και τις λειτουργικές ιδιότητες που παρέχει η ζάχαρη στα τρόφιμα».

Αυτές οι λειτουργικές ιδιότητες επηρεάζουν τον όγκο ενός προϊόντος διατροφής, την καραμελοποίηση, την περιεκτικότητα σε υγρασία, ακόμη και το σημείο πήξης του παγωτού και των κατεψυγμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής. «Αυτές, και πολλές άλλες λειτουργικές ιδιότητες, συνδέονται με τη ζάχαρη. Τα γλυκαντικά στερούνται αυτών των λειτουργιών» εξηγεί ο Ben-Ami, μιλώντας στο Food Navigator.

Η Resugar έχει αναπτύξει ένα υποκατάστατο ζάχαρης τύπου «plug-and-play» (τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας), το οποίο είναι ικανό να μειώσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη κατά 70%. «Και το σημαντικότερο», τονίζει ο Ben-Ami, «είναι εντελώς απαλλαγμένο από γλυκαντικές ουσίες». Η σύνθεση της Resugar είναι «εντελώς διαφορετική» από τα συμβατικά υποκατάστατα ζάχαρης, και όμως, εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσφέρει αυτό το «μοναδικό προφίλ γλυκύτητας» που επιζητούν οι καταναλωτές.

Το διάλυμα της ισραηλινής startup αποτελείται κατά 30% από σακχαρόζη, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ένας παρασκευαστής τροφίμων ανταλλάξει όλη του τη ζάχαρη με το προϊόν της Resugar, μπορεί να επιτευχθεί μείωση των σακχάρων έως και κατά 70%.

Η σακχαρόζη συνδυάζεται με έναν αποκλειστικό συνδυασμό «φυσικών γεύσεων» που «ενισχύει τη γλυκύτητά της σχεδόν τρεις φορές», εξηγεί ο Ben-Ami. «Η τεχνολογία μας είναι αυτός ο συνδυασμός, αυτή η συνέργεια». Η μεγάλη εταιρεία παγωτού Froneri, ιδιοκτήτρια της μάρκας Nestle-Froneri στο Ισραήλ, βρίσκεται μεταξύ των πρώτων πελατών της Resugar.