Ρέθυμνο: Δασοτεχνικές εργασίες στο δάσος του Κισσού, στο πλαίσιο του προγράμματος «AntiNero»

Δασοτεχνικές εργασίες, στο πλαίσιο του προγράμματος «AntiNero», εκτελούνται από ειδικό συνεργείο στο δάσος του Κισσού στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, πρόκειται για πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει τον καθαρισμό δασικών εκτάσεων καθώς και τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν ενταχθεί δασικές εκτάσεις της περιοχής του Αγίου Βασιλείου μετά από αίτημα του δήμου κατά την επίσκεψη του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, στην περιοχή και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Δασικής Υπηρεσίας.

Η παρέμβαση αφορά στα δάση του Άη Γιάννη, του Κισσού και στο Φοινικόδασος Πρέβελη, με συνολικό προϋπολογισμό 550.000 ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν από το δάσος του Κισσού όπου απομακρύνεται η επιεδάφια καύσιμη ύλη που περιλαμβάνει όλα τα αναφλέξιμα υλικά που βρίσκονται στο έδαφος ενώ παράλληλα αφαιρούνται τα ξερά και άρρωστα κλαδιά από τα δέντρα. «Στόχος του έργου είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε όλα τα δάση πριν την αντιπυρική περίοδο του 2024», τόνισε ο κ. Ταταράκης.

Το δάσος του Κισσού έχει έκταση 600 στρεμμάτων σε υψόμετρο 640 μέτρων. Χαρακτηρίζεται ως πευκόδασος με την παρουσία όμως και άλλων δέντρων όπως πρίνοι, κυπαρίσσια, αγριελιές, ακακίες και είναι όμορο του Κισσανού Φαραγγιού. Είναι το φυσικό κόσμημα του χωριού Κισσός στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου το τοπίο και την περιοχή εμπλουτίζουν πολιτιστικά βυζαντινές εκκλησίες και το μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ