Καλές οι προοπτικές για το ρύζι ενόψει αλωνισμού

ryzi
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Χωρίς απρόοπτα εξελίσσεται η καλλιέργεια του ρυζιού, στην τελική ευθεία προς την έναρξη του αλωνισμού. Στον Νομό Σερρών, όπου κυριαρχεί η Καρολίνα με ποσοστό 80%-85% στα 13.000-14.000 στρέμματα ορυζώνων, η εικόνα της καλλιέργειας προοικονομεί μια καλή σεζόν παραγωγικά. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγροτών Σερρών», Χρήστος Φούρναρης, ο αλωνισμός θα ξεκινήσει περίπου στις 20 Σεπτέμβρη. Στην καλλιεργητική περίοδο που προηγήθηκε, οι παραγωγοί δεν αντιμετώπισαν κάποια σοβαρά ή εκτεταμένα προβλήματα. Εξαίρεση στη γενική εικόνα αποτελούν ορισμένοι ορυζώνες οι οποίοι θα έχουν κάποια απώλεια της τάξης του 10% από κούφιους σπόρους, εξαιτίας του ζεστού αυγουστιάτικου αέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι εκτάσεις που σπάρθηκαν μειώθηκαν στο μισό περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στα 13.000-14.000 στρέμματα, κάτι το οποίο ο κ. Φούρναρης αποδίδει στο γεγονός ότι οι περσινές τιμές στις οποίες πωλήθηκε η παραγωγή δεν ήταν ενθαρρυντικές για τη διατήρηση της καλλιέργειας. Πέρσι, οι έμποροι ξεκίνησαν να αγοράζουν στα 22-23 λεπτά το κιλό, μέχρι τα 26 λεπτά έφυγε το 80% της παραγωγής και μόνο προς το τέλος το ρύζι έπιασε τα 30 λεπτά. Φέτος, ο συνεταιρισμός, που βρίσκεται ήδη σε επαφές με εταιρείες και εμπόρους, επιδιώκει καλύτερες τιμές, με στόχο αφενός να προστατεύσει το εισόδημα των παραγωγών, αφετέρου να δώσει κίνητρο στους παραγωγούς να συσπειρωθούν γύρω από τις συνεταιριστικές διαδικασίες, αλλά και να αναστρέψει το κλίμα συρρίκνωσης της ορυζοκαλλιέργειας.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Προ των πυλών ο αλωνισμός και στον Νομό Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτέμβρη. Και εκεί οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της καλλιέργειας, καθώς περιμένουν καλές αποδόσεις και εξίσου καλές ποιότητες για τα 200.000 στρέμματα ορυζώνων του νομού. Από αυτά, το 75%-80% είναι μεσόσπερμα (Ronaldo και Luna) και το υπόλοιποι είναι μακρύσπερμα (Gradio και Καρολίνα). «Χαρακτηριστικό του ρυζιού είναι κάποιες χρονιές να ωριμάζουν κάποιες ποικιλίες νωρίτερα από άλλες. Φέτος, όμως, περιμένουμε ότι θα είναι έτοιμες για αλωνισμό όλες μαζί», μας είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Φωτεινός. Μιλώντας στην «ΥΧ» για την εμπορία του ρυζιού, ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό που δημιουργούν στην αγορά οι εξελίξεις γύρω από την οικονομία της Τουρκίας, η οποία απορροφά τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής του μεσόσπερμου. Επεσήμανε, πάντως, ότι «αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναζήτηση. Κάποιοι μεταποιητές κάνουν άνοιγμα προς Ιορδανία και άλλες χώρες, ώστε να μην είναι μονοπώλιο η Τουρκία και να μη δεσμευόμαστε από αυτήν».

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα