Ροδάκινο: Κινητοποιήσεις στον Τύρναβο, χαμόγελα στο Μακρυχώρι

Να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου και στο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης «Agrotica», που διοργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Βέροιας, αποφάσισαν οι ροδακινοπαραγωγοί του Τυρνάβου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και Σύλλογοι της επαρχίας.

Αντίθετα, στο Μακρυχώρι και παρά τα προβλήματα της αγοράς, μερική ικανοποίηση επικρατεί στα μέλη της τοπικής Ομάδας Παραγωγών από την εμπορία ροδάκινου-βερίκοκου, μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και την προώθηση της φετινής σοδειάς στις συνεργαζόμενες βιομηχανίες.

Από τη μία, το μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τονίζει το δραματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και τον κίνδυνο να οδηγηθούν βίαια σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας, γιατί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα.

«Οι τιμές παραγωγού φέτος ήταν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Στα συμπύρηνα ροδάκινα γύρω στα 26-27 λεπτά (ενώ οι βιομήχανοι είχαν από πέρσι υποσχεθεί ότι θα έδιναν 34 λεπτά), στα επιτραπέζια γύρω στα 40 λεπτά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα φρούτα, όπως τα μήλα που πωλούνται 28-30 λεπτά το κιλό και τα αχλάδια 40 λεπτά. Κόβουμε τα δέντρα για να τα ρίξουμε στο τζάκι και να ζεσταθούμε τον χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

O πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου, Νίκος Μητσογιάννης

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου, Νίκος Μητσογιάννης (φωτό), αναφέρει πως «η φετινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες, με παραγωγή ρεκόρ, αν και ορισμένες περιοχές χτυπήθηκαν από καιρικές συνθήκες (χαλάζι-παγετός).

Η ΟΠ παρέδωσε 2.752.963 κιλά πληρωτέα ροδάκινα, καθώς και 112.071 κιλά για χυμό, ενώ 1.700.000 κιλά (έναντι 400.000 κιλών πέρυσι) σε βερίκοκο πουλήθηκαν έναντι 35 λεπτών σε βιομηχανίες της περιοχής».