Ρόδι: Αντισταθμίζουν τη γενικευμένη ακαρπία τα δέντρα που ενηλικιώνονται

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη

Ακαρπία χαρακτηρίζει τη φετινή παραγωγή ροδιού πανελλαδικά, όπως διαπιστώνει o διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, Παναγιώτης Αθανασιάδης, καθώς περισσότεροι από 1.000 παραγωγοί συνθέτουν την ομάδα του συνεταιρισμού, καλλιεργώντας συνολικά τις μισές εκτάσεις ροδιάς. «Έναν μήνα πριν από την έναρξη της συγκομιδής, η εικόνα δεν προδιαθέτει θετικά. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και επηρεάζει ό,τι φύεται στη γη. Η στρατηγική μας για σύσταση πανελλαδικού συνεταιρισμού αποδίδει τώρα, γιατί τα όποια προβλήματα ακαρπίας ισοσκελίζονται από τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά στα χωράφια». Προφανώς, δεν είναι ίδια πανελλαδικά τα προβλήματα, είτε σε επίπεδο εντομολογικών προσβολών, είτε καιρικών συνθηκών (παρατεταμένος καύσωνας, χαλαζοπτώσεις, έντονες βροχές), που προκαλούν γενικά μειωμένη παραγωγή.

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση σε επίπεδο εντομολογικών προσβολών, χάρη στην αποκτηθείσα τεχνογνωσία. Ο κ. Αθανασιάδης εξηγεί πως «θα έχουμε μειωμένες αποδόσεις κατά παραγωγό, αλλά όχι συνολικά, αναφορικά με την προμήθεια πρώτης ύλης στον συνεταιρισμό, λόγω της διασποράς. Επιπλέον, τα καινούργια δέντρα μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο, ενηλικιώνονται, άρα αυξάνεται η παραγωγή».

Καλή η εικόνα της παραγωγής, προβληματισμός για τις τιμές

Μια καλή χρονιά είναι η φετινή ως προς τις αποδόσεις, εκτιμούν οι παραγωγοί της Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Γκούρα, παραγωγό ροδιού από την Αταλάντη Λοκρίδος, «η εικόνα των δέντρων είναι καλή και ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις περσινές αποδόσεις, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Καλλιεργούμε την ποικιλία Wonderful και θα ξεκινήσουμε τη συλλογή μετά το δεύτερο δεκαήμερο, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες.

Οι τιμές προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τις αγορές».

Με στοκ χυμού από πέρσι στα ψυγεία ξεκίνησε η συλλογή στην Ηλεία

Το κλείσιμο και στη συνέχεια η υπολειτουργία του κλάδου της εστίασης οδήγησε σε συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων χυμού ροδιού στα ψυγεία, είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ηλείας «Αλφειός Ρόδι», Πέτρος Γιαννόπουλος. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για τους παραγωγούς, αρκετοί από τους οποίους σκέπτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Θα ήταν κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο για ένα προϊόν με ισχυρή δυναμική. Πρέπει να στηρίξει η πολιτεία το προϊόν, που επλήγη σημαντικά από την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια, από τον συνεταιρισμό «έφυγε» η πρώτη παλέτα με ρόδια της πρώιμης ποικιλίας Ako, με την τιμή να φτάνει το 1,20 ευρώ το κιλό (συμπεριλαμβανομένου του κόστους συσκευασίας και τυποποίησης), ενώ στις 15 Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful.