Ρόδι: Ξεκλειδώνει τις πιο απαιτητικές αγορές η καλή ποιότητα

Διακυμάνσεις στην παραγωγή ροδιού, μόνη σταθερά η ποιότητα
Ξεκίνησε στις πρώιμες περιοχές της χώρας μας η συλλογή των ροδιών ποικιλίας Wonderful, της πλέον διαδεδομένης ποικιλίας στην Ελλάδα. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος παρουσιάζεται άστατη, ωστόσο ποιοτικά είναι ανώτερη, ειδικά σε κάποιες περιοχές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ρόδι από τις αγορές του εξωτερικού κυρίως από τις αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Κατά 10 ημέρες νωρίτερα θα γίνει η φετινή συλλογή των Wonderful. Σε λίγες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή στις περισσότερες περιοχές και, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η παραγωγή θα εμφανίσει αρκετές διακυμάνσεις. Σύμφωνα με τον Γιάννη Αγγελή, παραγωγό από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, οι αγρότες δεν είναι ευχαριστημένοι από τη φετινή καλλιέργεια. «Σε όλα τα παραγωγικά στάδια ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μειωμένες αποδόσεις πάνω από το 20%. Η ποιότητα που έχουμε στην καρποφορία είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι. Έχουμε μεγάλους καρπούς, χωρίς σκισίματα, που πιάνουν καλύτερη τιμή από τους μικρούς ή σκισμένους. Η διαφορά στην τιμή μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια ανάμεσα στην Α και στη Β κατηγορία. Οι τιμές που πουλήσαμε πέρυσι ήταν από 50 έως 60 λεπτά για την Α κατηγορία, 30 έως 40 λεπτά για τη Β κατηγορία και 15 έως 20 λεπτά για τα σκισμένα. Οι ίδιες τιμές πιστεύω θα ισχύσουν φέτος».

Διακυμάνσεις στην παραγωγή, μόνη σταθερά η ποιότητα
Διακυμάνσεις στην παραγωγή, μόνη σταθερά η ποιότητα

Μιλώντας για τις προοπτικές της της ροδιάς, ο κ. Αγγελής ανέφερε πως πρόκειται για ευαίσθητη καλλιέργεια, «που καλλιεργείται στη ζώνη της ελιάς και απαιτεί περισσότερο χρόνο εργασίας σε σύγκριση με αυτήν, για να παράξει ποιοτικό καρπό. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα για τους εχθρούς και τις ασθένειες του φυτού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην προστασία του. Παραγωγικά, η περιοχή αναπτύσσεται, όμως δεν υπάρχει η βασική μεταποιητική υποδομή, όπως συσκευαστήρια, ψυγεία και μονάδες μεταποίησης».

Τι λέει το εμπόριο

Δίνοντας τη δική του εικόνα ο Γιώργος Δημητρόπουλος, έμπορος και εξαγωγέας, αναφέρθηκε στην δυναμική που παρουσιάζει η καλλιέργεια της ροδιάς, υπό προϋποθέσεις. «Η παραγωγή σε κάποιες περιοχές δείχνει να είναι μειωμένη, όμως η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη. Βασικό ζητούμενο στην καλλιέργεια είναι η σωστή επιλογή του τόπου, ώστε να μην κινδυνεύει το φυτό από παγετούς, αλλά και η προστασία των καρπών από τα εγκαύματα του ήλιου και το χαλάζι. Σε αυτά είναι πάντα αρωγοί οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, που βελτιώνουν την ποιότητα. Ο καλός καρπός είναι το διαβατήριό μας προς τις αγορές του εξωτερικού, όπου υπάρχει και μεγάλη ζήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι δυτικές κυρίως χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.λπ.) κάθε χρόνο αυξάνουν τις παραγγελίες για νωπό προϊόν».

Στα σκαριά η διεπαγγελματική ροδιού

Καλύτερη εικόνα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο μας παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αθανασιάδης Διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, εστιάζοντας στη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ροδιού. «Bρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης με άλλα σχήματα που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία του ροδιού στη χώρα μας. Οι αγρότες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Εξάλλου, η αναγκαιότητα των καιρών απαιτεί τέτοιου είδους σχήματα, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τα μέλη του συνεταιρισμού μας αλλά και από άλλους συνεργαζόμενους παραγωγούς είναι ότι η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή. Φέτος παίζουν μεγάλο ρόλο οι ροδιές που φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια και τώρα ενηλικιώνονται αυξάνοντας τις της αποδόσεις τους. Από πλευράς τιμής, για την Α κατηγορία περιμένουμε 50 λεπτά και για προϊόν που προορίζεται για χυμό 20 λεπτά. Προσπαθούμε μέσα από την ομάδα μας να ανεβάσουμε την ποιότητα του προϊόντος. Επενδύουμε στην εκπαίδευση των μελών του συνεταιρισμού μας και στην ορθή διαχείριση των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη βιολογική γεωργία».