Ρόδι: Tο κλίμα θα κρίνει το μέλλον της καλλιέργειας

Ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο η συλλογή των καρπών της ροδιάς, με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή. Οι κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μέσα από ένα σύμπλεγμα βροχών, ξηρασίας και ανέμων, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα ακόμη και στην ανθοφορία.

Οι μειωμένες αποδόσεις αύξησαν σε έναν βαθμό τις τιμές του προϊόντος, αμβλύνοντας κάπως τις αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών. Αυτό, όμως, που εισπράττεται από την όλη εξέλιξη της παραγωγής, είναι ο προβληματισμός πολλών ανθρώπων του χώρου για το μέλλον της καλλιέργειας. Λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τους παγετούς προηγούμενων ετών, η ροδιά φαίνεται να μην αποτελεί εναλλακτική επιλογή για το προσεχές διάστημα και οι παραγωγοί στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι η ελιά.

Πάνω από το μισό η μείωση της παραγωγής στη Δράμα

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αθανασιάδη, διευθυντή του ΑΣΕΠΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, η παραγωγή των μελών του συνεταιρισμού εκτιμάται μειωμένη πάνω από 50% και οι καρποί δείχνουν να είναι ποιοτικά υποβαθμισμένοι. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά τη ροδιά λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, με επακόλουθο τις άσχημες εξελίξεις στην παραγωγή. Η χρονιά δείχνει να κλείνει με αρνητικό πρόσημο, με επιπτώσεις στην καλλιέργεια, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Αθανασιάδης υποστηρίζει ότι αυτές κυμάνθηκαν «από 50 έως 60 λεπτά το κιλό για την πρώτη κατηγορία, ενώ για τη δεύτερη στα 20-25 λεπτά». Σημειώνει, επίσης, ότι ο συνεταιρισμός θα καλύψει καθολικά τις συμβατικές του υποχρεώσεις και ότι εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό της πρώτης του ύλης για την τρέχουσα περίοδο. Κλείνοντας, δηλώνει προβληματισμένος για το αυξημένο κόστος μεταποίησης, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας ακόμα και το 100% για τον ίδιο.

Ξηλώνονται οι ροδιές και τη θέση τους παίρνουν οι ελαιώνες στην Πελοπόννησο

Για σημαντικές απώλειες στην παραγωγή κάνει λόγο και Ηλίας Γκάγκας, παραγωγός από τη Δάφνη Γορτυνίας. Όπως υποστηρίζει, η μείωση έχει ξεπεράσει ακόμη και το 50%, ελαττώνοντας σημαντικά τις αποδόσεις. «Οι ροδιές μου βρίσκονται στον πέμπτο χρόνο παραγωγής και φέτος μαζέψαμε μόνο 600 κιλά το στρέμμα», επισημαίνει.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις στην καλλιέργεια, ο κ. Γκάγκας αναφέρει ότι «η ροδιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, όμως στην πορεία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Για τον λόγο αυτόν, πολλές καλλιέργειες ξηλώνονται και τη θέση τους παίρνει η ελιά». Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρεται και στο ζήτημα των τιμών, υποστηρίζοντας ότι τα ποιοτικά ρόδια για νωπή κατανάλωση πουλήθηκαν από 80 έως 90 λεπτά το κιλό, ενώ τα υπόλοιπα στα 40 με 45 λεπτά.

Εκτός παραγωγής 700 στρέμματα από τον παγετό στη Λοκρίδα

Στη Δυτική Λοκρίδα, πριν από 15 περίπου χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών, εγκαταλείποντας εκείνη την περίοδο τα καπνά, στράφηκε στη δενδροκομία. Ένα ποσοστό εξ αυτών είδε τη ροδιά ως μία εναλλακτική πρόταση. Δυστυχώς, οι παραγωγοί δεν υπολόγισαν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι πρώτοι παγετώνες να θέσουν τα δέντρα εκτός παραγωγής. Η Γιώτα Χήνα, παραγωγός ροδιάς από την Τιθορέα, η οποία διατηρεί εκεί μια μικρή μεταποιητική μονάδα, αγωνίζεται μετά κόπων και βασάνων να κρατήσει ζωντανή την παραγωγή της. Πριν από μια διετία, τα δέντρα της υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τον παγετό.

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια για να επαναφέρουμε τα δέντρα μας στην αρχική τους κατάσταση», σημειώνει. «Δύο χρόνια μετά την ολική καταστροφή που υπέστησαν, δεν έχουμε πάρει τίποτα από την Πολιτεία και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για το τι θα γίνει στο μέλλον. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε την καλλιέργεια και φυσικά να πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ, χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα».