Ρόδι: Ξεκινάει η νέα συλλεκτική περίοδος

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και οι πυρκαγιές, από τα δύο προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της ροδιάς, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και τον Νότο, περιοχές οι οποίες δεν επλήγησαν από τις θεομηνίες, δείχνουν για την τρέχουσα περίοδο μια καλή καρποφορία και όλοι εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Μπορεί το βλέμμα των παραγωγών να είναι στραμμένο στην καλλιέργεια, εκείνο, όμως, που υπολογίζουν περισσότερο είναι οι τιμές του προϊόντος, οι οποίες δείχνουν να σταθεροποιούνται στα περσινά επίπεδα.

Ο Νίκος Θεοδώρου από τη Λαμία, παραγωγός ροδιού, κάνει λόγο για καλή ποιότητα καρπών, αναμένοντας όμως μειωμένη παραγωγή. «Παγετός και πλημμύρες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό να τεθεί εκτός παραγωγής. Εγώ και η οικογένειά μου πιστεύουμε σε αυτή την καλλιέργεια. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα συνεχίσουμε», υποστηρίζει ένθερμα ο κ. Θεοδώρου. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, κάνει λόγο για σταθεροποίηση στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 25 λεπτά για χυμό της ποικιλίας Wonderful και στα 40 έως 50 λεπτά για τα κλειστά.

Καλύπτει τις παραγγελίες παρά τον παγετό η Δράμα

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, Γρηγόρης Αργυρίου, κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή πάνω από 30% από τα κτήματα που βρίσκονταν στη ζώνη του παγετού. «Τα υπόλοιπα κτήματα θα συνεχίσουν κανονικά και το σύνολο των πελατών θα καλυφθεί στις παραγγελίες», υποστηρίζει ο κ. Αργυρίου.

Επίσης, είπε ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Wonderful, η οποία αποτελεί και τη συντριπτική πλειοvότητα των καλλιεργούμενων ποικιλιών της περιοχής και ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Προβλήματα από τις φωτιές στην Πελοπόννησο

Μπορεί στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παγετός να έκανε τις μεγαλύτερες ζημιές, όμως στην Πελοπόννησο το σημαντικότερο πρόβλημα προκλήθηκε από τις πυρκαγιές. Όπως μας εξηγεί ο Ηλίας Γκάγκας, παραγωγός ροδιών από την περιοχή της Γορτυνίας, σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Acco και προς τα τέλη Σεπτεμβρίου oι υπόλοιπες ποικιλίες.

Εκτιμά, επίσης, ότι στα χωράφια που δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές η παραγωγή θα είναι καλή, ωστόσο ο ίδιος προβληματίζεται για τις τιμές του προϊόντος. «Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά, ιδιαίτερα από τρίτες χώρες, οι οποίες παράγουν ρόδι με χαμηλότερο κόστος, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής που έχουμε εμείς», καταλήγει ο ίδιος.