Ροδόπη: Άδειοι ταμιευτήρες σε Νέο Σιδηροχώρι και Αδριανή

Η κλιματική αλλαγή και, κυρίως, η απουσία υποδομών άρδευσης οδηγούν στο άδειασμα των ταμιευτήρων σε Νέο Σιδηροχώρι και Αδριανή Ροδόπης, από τους οποίους αρδεύονται περίπου 5.000 στρέμματα.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Μανόλη Ταπατζά, στις εγκαταστάσεις των αντλιοστασίων, διαπιστώθηκαν κτηριακές καταστροφές, με τις τρεις από τις τέσσερις αντλίες να είναι χαλασμένες. Αποφασίστηκε, επίσης, ο καθαρισμός του καναλιού μήκους 150 μέτρων που συνδέει τον ποταμό Λίσσο με τις δεξαμενές των αντλιοστασίων και η επισκευή των αντλιών που τροφοδοτούν τους δύο ταμιευτήρες.

Όπως εξηγεί ο Θεόδωρος Κυριαζής, παραγωγός βαμβακιού και δενδρωδών καλλιεργειών στο Νέο Σιδηροχώρι, ορισμένα στρέμματα με δενδρώδεις ποτίζονται από τον ταμιευτήρα που άδειασε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. «Κουβαλούσα 10 τόνους νερό με δεξαμενές και πότιζα τα δέντρα για να σώσω την παραγωγή. Από τον ταμιευτήρα αρδεύονται 300 καρυδιές, 100 αμυγδαλιές και 100 ελιές», αναφέρει. Αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος να επωμιστεί την αύξηση των εξόδων της άρδευσης, τα οποία πενταπλασιάστηκαν, φθάνοντας από τα 20 στα 100 ευρώ για κάθε πότισμα.

Η κατάσταση δυσκολεύει και το πότισμα του βαμβακιού, καθώς το νερό τελειώνει όταν χρειάζεται τροφή για να δέσει το καρύδι. Ο κ. Κυριαζής αποδίδει το ιδιαίτερα αισθητό την τελευταία τριετία φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ουσιαστικής επίλυσης του αρδευτικού προβλήματος.

Ο ίδιος παραπέμπει σε παλαιότερη μελέτη, ύψους 300.000 ευρώ, που όμως δεν οδήγησε σε ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, το οποίο κοστολογήθηκε στα 10 εκατ. ευρώ. Στόχος του σχεδιαζόμενου έργου ήταν να ενωθούν οι δύο ταμιευτήρες, να γίνει αντλιοστάσιο στη μέση αυτών και να αρδεύονται τα χωράφια με κλειστό κύκλωμα, αποτρέποντας την απώλεια υδάτων.

Προσωρινή λύση

«Ο αντιπεριφερειάρχης πρότεινε να βαθύνουν τα κανάλια, να περνάει το νερό δίπλα στους αγωγούς μας και να παίρνουμε νερό. Θα καθαριστεί η οδός διέλευσης από το ποτάμι μέχρι τις αντλίες, για να μπορούμε να στέλνουμε το νερό. Η εκβάθυνση στον ταμιευτήρα είναι ύψους 200.000 ευρώ», περιγράφει ο κ. Κυριαζής. Το έργο συμφωνήθηκε με τους αγρότες να γίνει στο τέλος καλοκαιριού γιατί, όπως τόνισαν, πρέπει να γεμίσουν πρώτα οι ταμιευτήρες.

Ο ταμιευτήρας Σιδηροχωρίου έχει χωρητικότητα 900.000 κυβικά μέτρα νερού και αρδεύει 3.500 στρέμματα, ενώ αυτός της Αδριανής είχε αρχικά χωρητικότητα 1.600.000 κυβικά μέτρα, ωστόσο, λόγω των φερτών υλικών, αυτή έχει μειωθεί. Συνολικά, αρδεύει 1.500 στρέμματα.

Επιπλέον, οι αγρότες ταλαιπωρούνται από την υφαλμύρωση, εξαιτίας της καταστροφής ενός αντλιοστασίου που υπήρχε στη λίμνη, το οποίο, όταν πλημμύριζε η βόρεια πλευρά αυτής, οδηγούσε το νερό στη θάλασσα. Μια «πόρτα» παραμένει ανοιχτή σε εκείνο το σημείο και, όταν οι άνεμοι είναι νότιοι, το αλμυρό νερό φτάνει στα χωράφια, στο βόρειο τμήμα της λίμνης. Χρειάζεται, επομένως, αποκατάσταση της πόρτας, ώστε το υφάλμυρο νερό να καταλήγει στη θάλασσα.

Ο κ. Κυριαζής εξηγεί ότι είναι εφικτό να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της «πόρτας». Οι αγρότες πήραν θετική απάντηση από την περιφέρεια και αναμένουν εξελίξεις.