Ροδόπη: Αναγκαία η στήριξη των νέων σε ηλικία για την είσοδο τους στην κτηνοτροφία

Νέα προγράμματα για νέους κτηνοτρόφους που θα λειτουργήσουν ως “δέλεαρ” για την είσοδό τους στο χώρο ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης.

Με τον αριθμό των ασχολουμένων αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (λόγω: απωλειών από ζωονόσουσ που έπληξαν (και) την περιοχή, συνταξιοδότησης των μεγαλυτέρων σε ηλικία παραδοσιακών κτηνοτρόφων, υψηλού κόστους φροντίδας των κοπαδιών τους και (κυρίως) απροθυμίας νέων να μπουν στο χώρο ) κρούουν το δικό τους καμπανάκι κινδύνου ζητώντας από τους αρμοδίους παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουν το παράδειγμα του Γλυκονερίου, ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό, που σήμερα απαντώνται μόνο δύο κοπάδια.

Η απροθυμία νέων σε ηλικία να ασχοληθούν με ένα κατεξοχήν δύσκολο αντικείμενο οδήγησαν πολλούς από τους παλιούς κτηνοτρόφους στην «άμεση», όπως λένε, «σφαγή» των ζωντανών τους. «Λίγα κοπάδια πέρασαν ζωντανά από τα χέρια του παλιού κτηνοτρόφου στη φροντίδα του νέου τα περισσότερα οδηγήθηκαν στη σφαγή» λένε και σημειώνουν ότι «Μόνο με οικονομική στήριξη στο ξεκίνημα, απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται και καθοδήγηση στη συνέχεια» θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Όπως σημειώνουν στο www.ertnews.gr σήμερα στη Ροδόπη οι Αιγοπροβατοτρόφοι είναι 1280 στον αριθμό. Ο συνολικός αριθμός των Αιγοπροβάτων είναι 188.000, εκ των οποίων τα πρόβατα ειναι 114.500 και οι Αίγες 73.500.

Ωστόσο, απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα οι μονάδες παραγωγής τους και χωρίς μεταξύ τους συνέργειες (απουσιάζει ένας συνεταιρισμός, μια κοινή μονάδα μεταποίησης) οι ίδιοι διαθέτουν, όπως λένε, τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες από ότι άλλοι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη χώρα (παρά την καλή τιμή γάλακτος τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσμα και των αυστηρών ελέγχων που διενεργεί η πολιτεία εμποδίζοντας παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις) και αγοράζουν ακριβότερα τις προμήθειες τους. «Η έλλειψη ρευστού το καλοκαίρι μας στερεί τη δυνατότητα να προμηθευόμαστε έγκαιρα και σε τιμές χαμηλότερες τις ζωοτροφές μας από τους ίδιους τους παραγωγούς» λένε στο www.ertnews.gr.

Αναφερόμενοι στην κάλυψη που έχουν από τους κτηνιάτρους της περιοχής τη χαρακτηρίζουν ικανοποιητική, τη μεταξύ τους συνεργασία άριστη, ζητούν, όμως, την ενίσχυση των δημοσίων κατά τόπους κτηνιατρείων (σε Ίασμο και Ξυλαγανή) για να αποφεύγουν, όπως λένε, το επιπλέον κόστος συνεργασίας με ιδιώτες.

Πηγή: ertnews.gr