Ροδόπη: Στις 10 Απριλίου ανοίγει το LEADER ιδιωτικών έργων

LEADER

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης για το νέο LEADER για ιδιώτες, που ανοίγει στις 10 Απριλίου, με φορέα υλοποίησης την Αναπτυξιακή Ροδόπης. Ο αρχικός προϋπολογισμός, ύψους 4.250.000 ευρώ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ύψος των διαφαινόμενων προτάσεων, μεταφέρει ο συντονιστής του προγράμματος και γενικός διευθυντής της ΑΝΡΟ, Στάθης Κεφαλίδης, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επιπλέον χρήματα. «Εκτιμούμε ότι ο προϋπολογισμός για τις εγκεκριμένες προτάσεις θα είναι διπλάσιος». Σημειώνει ότι πολλοί επενδυτές επιλέγουν το LEADER παρά το ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα. «Το LEADER πληρώνει γρήγορα τους επενδυτές, σε διάστημα 4 έως 40 ημερών». Αναφέρει ότι η σχέση της ΑΝΡΟ με τους επενδυτές και τους μελετητές είναι διαρκής στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης των καλύτερων προτάσεων για να υλοποιήσουν κερδοφόρες επενδύσεις, με την επισήμανση «οι επιχειρήσεις που γίνονται μέσω LEADER λειτουργούν».

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Αξιολογεί ότι θα κατατεθούν περισσότερες από 80 προτάσεις από τους δύο νομούς, με έμφαση στον αγροτουρισμό (δημιουργία μικρών καταλυμάτων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις μεταποίησης -τυποποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων καθώς και προϊόντων ζωικής παραγωγής. «Επίσης, έχουμε περιπτώσεις επιχειρήσεων που θέλουν να προμηθευτούν κάποιο μηχάνημα που θα διευκολύνει την παραγωγή. Το θετικό είναι ότι το LEADER ξεκινά από τις 5.000 ευρώ και φτάνει τις 600.000». Τονίζει ότι χρειάζεται σωστή μελέτη της προκήρυξης γιατί είναι η δυσκολότερη για τα ελληνικά δεδομένα, πλην όμως ξεκάθαρη. Σημειώνει ότι η κατάθεση προτάσεων είναι ηλεκτρονική γι’ αυτό απαιτείται προσοχή στις λεπτομέρειες.

Εξωστρέφεια

Η πρώτη παρουσίαση του LEADER για ιδιώτες έγινε από τον διευθυντή Πρωτογενούς Τομέα της ΑΝΡΟ, Νίκο Καπούλα, στις 22 Μαρτίου, σε εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ. Θα ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική μετά τις 10 Απριλίου. «Θα επισκεφθούμε την περιοχή παρέμβασης που είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, πλην του πολεοδομικού ιστού Κομοτηνής και Ξάνθης και θα ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους φορείς. Επίσης, θα γίνουν ειδικά σεμινάρια για μελετητές και όπου αλλού μας ζητηθεί», καταλήγει.