Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Ροδόπη: Έβδομο έτος ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο

26/07/2024
1' διάβασμα
rodopi-evdomo-etos-pontiakis-gastronomias-sto-thrylorio-327948

Το περασμένο Σάββατο, στο Θρυλόριο Ροδόπης, 16 Σύλλογοι από τη Βόρεια Ελλάδα μαγείρεψαν ποντιακά φαγητά στο πλαίσιο του 7ου έτους Ποντιακής Γαστρονομίας, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα & το Γαρς», με τη συνεργασία της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας και τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων όλης της χώρας, με στόχο τη διατήρηση και την προβολή του διατροφικού πλούτου που κρύβει η ποντιακή κουζίνα.

Νόστιμες γεύσεις και εκλεκτές συνταγές διαγωνίστηκαν επάξια και κέρδισαν τις εντυπώσεις της κριτικής επιτροπής της Ένωσης Επαγγελματιών Ελλάδας και του κοινού που έδωσε το δικό του βραβείο. Το πρώτο βραβείο απέσπασε το «Πλιγούρι με καβουρμά και Κουιμάκ/Χαβίτς» της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς, με μάγειρες τον Σάββα Καρυπίδη και τον Λάμπρο Θεοχάρη. Η Νούλα Φιλιππίδου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» έλαβε το δεύτερο βραβείο για τον «Αλευρένιο χαλβά με πετιμέζι – το γλυκό της Άννας» και το τρίτο απέσπασαν τα «Βαρένικα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρινής Κοζάνης. Βραβείο κοινού έλαβαν τα «Τσοκαλίκλια» του Συλλόγου Ποντίων Νίψας.

Οι νικητές παρέλαβαν ένα ξυλάγγ’ (σ.σ. ξύλινο αγγείο για το χτύπημα του γάλακτος και την παραγωγή βουτύρου) και πολλά συγχαρητήρια.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: