Ροδόπη: Ρυθμίσεις για οφειλόμενα ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Την απόλυτη καταστροφή βιώνουν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σάκης Κοσουτζής. Εξηγεί ότι παρά τις δύο δόσεις αποζημιώσεων που έλαβαν για τα ζώα που θανατώθηκαν, ακόμη και όσοι δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, έχασαν τη δυνατότητα ρυθμίσεων, καθώς δεν πλήρωσαν έγκαιρα. «Οι οικογένειες των κτηνοτρόφων δεν μπορούν να πληρώσουν τις ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ, στην Εφορία. Οι γαλατάδες δεν παίρνουν γάλα, το σφαγείο είναι κλειστό, τροφές δεν μας έδωσαν», σημειώνει.
Η μεγάλη αγωνία του έγκειται στο ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν έχουν βιβλιάριο υγείας και ζητά να τους δώσουν το δικαίωμα για νέες ρυθμίσεις, ώστε να μην είναι ανασφάλιστοι. «Ένας κτηνοτρόφος που δεν πλήρωσε τη δόση του, είναι ανασφάλιστος. Πηγαίνει στον γιατρό και μόλις δώσει τον ΑΜΚΑ ‘‘βγάζει κόκκινο’’ και δεν μπορεί να πάρει φάρμακα», εξηγεί.
«Οι οικογένειες των κτηνοτρόφων δεν μπορούν να πληρώσουν τις ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ, στην Εφορία. Οι γαλατάδες δεν παίρνουν γάλα, το σφαγείο είναι κλειστό, τροφές δεν μας έδωσαν»Σάκης Κοσουτζής, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ροδόπης
Όπως σημειώνει ο κ. Κοσουτζής, οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν θα ξαναπάρουν παραγωγή σε 24 μήνες. Μάλιστα, σχολιάζει ότι τα χρήματα που έλαβαν είναι ελάχιστα συγκριτικά με τις σοβαρές απώλειες που έχουν, καθώς οι παραγωγοί των οποίων τα κοπάδια θανατώθηκαν είναι ουσιαστικά άνεργοι. «Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 3.000 αρνιά έτοιμα για σφαγή, αλλά δεν θα σφαχτεί ούτε ένα! Εάν περάσει η ημερομηνία σφαγής και μεγαλώσουν, αντί για 7 ευρώ το κιλό το σφάγιο, θα πέσει στα 2-3 ευρώ το κιλό», υποστηρίζει. Ο ίδιος τονίζει ότι αν δεν τους δώσουν άμεσα ζωοτροφές, ανάλογα με το υφιστάμενο ζωικό κεφάλαιο, υπάρχει κίνδυνος ορισμένοι να βγάλουν για βόσκηση τα ζώα τους, κι αυτό συνιστά απειλή για την εξάπλωση του νοσήματος.
Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος
Από τον Ιατρικό Σύλλογο μεταφέρεται ότι οι ανασφάλιστοι μπορούν να προσέρχονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ (Τοπικές Ομάδες Υγείας) και αγροτικά ιατρεία, να τους συνταγογραφούνται φάρμακα και να τα λαμβάνουν από τα φαρμακεία πληρώνοντας τη συμμετοχή τους. Δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς ούτε εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.