Ρόδος: Η ανομβρία πλήττει ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους

Ρόδος: Η ανομβρία πλήττει ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Μέτρα για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ανομβρίας εξετάζονταιστην Ρόδο, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές τόσο στους υδροφόρους ορίζοντες όσο και στις καλλιέργειες. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρόδος αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου ξηρασία με τεράστιες επιπτώσεις σε κάθε τομέα δραστηριότητας και μάλιστα αυτό το διάστημα η ανομβρία πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν αισιοδοξούν για την ποσότητα του λαδιού που θα παράγουν φέτος.

Οι παράγοντες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή και αναζητούν τρόπους να συνδράμουν τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου και τον δήμο Ρόδου στην επίλυση του προβλήματος, ακόμα και στη λειτουργία των φραγμάτων άρδευσης σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης τόνισε ότι, ειδικά για το ελαιόλαδο, τίθεται ο προβληματισμός για το αν θα υπάρχει παραγωγή στο μέλλον καθώς η ελιά είναι μία καλλιέργεια που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες σε νερό.

Μεγάλη η αγωνία και για τους παραγωγούς άλλων καλλιεργειών αλλά και τους κτηνοτρόφους, καθώς δεν υπάρχει χλωρίδα για βόσκηση.

«Εξαιτίας της αγωνίας που υπάρχει, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις με τη ΔΕΥΑΡ και τον δήμο προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται από την ανομβρία και σε ό,τι αφορά το δίκτυο που έχουμε από το φράγμα του Γαδουρά. Η συνεργασία με τον δήμο είναι συνεχής και καθημερινή για το θέμα αυτό. Ακόμα και στον τομέα των φραγμάτων, στα οποία δεν έχουμε αρμοδιότητα, δηλαδή των φραγμάτων Απολακκιάς και Σκολωνίτη, αν μας ζητηθεί η συνδρομή θα βοηθήσουμε και γι’ αυτά εφόσον συνεχιστεί αυτή η παρατεταμένη ανομβρία» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Ειδική αναφορά έκανε για τους ελαιοπαραγωγούς: «Οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από την ανομβρία και δυστυχώς τα μηνύματα – όπως διαπιστώνουμε και εμείς – είναι πολύ ανησυχητικά, γιατί ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα θα είναι αυτή που περιμένουμε».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό μας κάνει να προβληματιζόμαστε για το μέλλον της καλλιέργειας, καθώς δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πλέον παραγωγή. Το ζωικό κεφάλαιο επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους γιατί υπάρχουν μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις που δεν μπορούν να προσφέρουν τροφή. Όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα έχουν υποστεί άμεση επίπτωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

-Διαφήμιση-