Ρουμανία: Η απαγόρευση του Nutri-Score αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την εναρμονισμένη ετικέτα διατροφικής επισήμανσης

Από τις αρχές Μαΐου, το σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρουμανία, όπως είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ρουμανική Εθνική Αρχή για την Προστασία των Καταναλωτών (ANPC). Αυτή η απαγόρευση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την επικείμενη εναρμονισμένη διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας εντός ΕΕ, με τους υποστηρικτές του Nutri-Score να κάνουν λόγο για επιστημονικά αβάσιμες αποφάσεις αποκλεισμού.

«Η απόφαση της Ρουμανίας δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν χρησιμοποιεί ως γνώμονα τη δημόσια υγεία. Βασίζεται στην πίεση των λόμπι», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Serge Hercberg, ιδρυτής της Nutri-Score.

Οι αξιωματούχοι της ANPC είπαν ότι επέβαλαν την απαγόρευση της υιοθέτησης του Nutri-Score, επειδή η χρήση του τελευταίου δεν έχει εγκριθεί από τους λιανοπωλητές της χώρας. «Η θέση του ANPC συνιστά άρνηση των πολλών επιστημονικών εργασιών που περιγράφουν την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score, όσον αφορά τη δημόσια υγεία», σχολίασε ο Hercberg.

Η απαγόρευση της Ρουμανίας προσομοιάζει της περσινής απόφασης της αντίστοιχης αρχής προστασίας των καταναλωτών στην Ιταλία, η οποία επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στη χρήση του Nutri-Score, υποστηρίζοντας ότι δεν ενημερώνει με ακρίβεια τους καταναλωτές.

Για την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), η οποία εκπροσωπεί 46 οργανώσεις καταναλωτών από 32 χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Asociata Pro Consumatori (APC) στη Ρουμανία–, η απόφαση για την απαγόρευση του Nutri-Score είναι «λυπηρή». Ωστόσο, η ίδια δίνει ελαφρυντικά στην ANPC, εξηγώντας ότι η ρουμανική αρχή περίμενε ότι η Κομισιόν θα είχε παρουσιάσει μέχρι τώρα την πρότασή της για την εναρμονισμένη -σε επίπεδο ΕΕ- διατροφική επισήμανση. «Είναι σαφές ότι οι επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις στην παρουσίαση της πρότασης έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες», είπε στο FoodNavigator η Emma Calvert, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής τροφίμων στη BEUC.

Το Nutri-Score είναι το προτιμώμενο σχήμα διατροφικής επισήμανσης για ορισμένους μεγάλους παίκτες του κλάδου τροφίμων, όπως οι Nestle και Danone, αλλά και χώρες όπως η «γενέτειρα» Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες το έχουν επιλέξει ως προαιρετικό σύστημα σήμανσης για τα τρόφιμα καταστημάτων λιανικής τους.

Όμως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του αντίστοιχου ιταλικού συστήματος NutrInform Battery και των μελών της ισπανικής βιομηχανίας κρέατος, πιστεύουν ότι το Nutri-Score είναι μεροληπτικό, τιμωρητικό ως προς τη μεσογειακή διατροφή και ανάξιο να ληφθεί υπόψη για υποχρεωτική επιβολή σε όλη την ΕΕ.