Σαμοθράκη-Ρώμη: Σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας

Ρώμη - Σαμοθράκη: Σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας

Ο δήμος της Σαμοθράκης με το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα της περιοχής του ιστορικού κέντρου της Ρώμης υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας στην Αιώνια Πόλη. 

Το σύμφωνο υπέγραψαν χθες(20/5), ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας και η Σαμπρίνα Αλφόνσι, πρόεδρος του πρώτου δημοτικού διαμερίσματος της Ρώμης. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για μια πράξη φιλίας, στην μνήμη του Αινεία, εξόριστου της Τροίας και σπουδαίου προγόνου του Ρωμύλου, ιδρυτή της ιταλικής πρωτεύουσας.

«Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει πηγές βάσει των οποίων υπάρχει μια ιστορική ρίζα στη σχέση μας, με αρχαίες θεότητες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Ρώμη. Αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε τις σχέσεις αυτές με ένα σύμφωνο πολιτιστικού περιεχομένου, το οποίο και στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί και στον τουριστικό τομέα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος της Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας.

Κατά την παρέμβασή της, η πρόεδρος του πρώτου δημοτικού διαμερίσματος της Αιώνιας Πόλης, Σαμπρίνα Αλφόνσι,θέλησε να αναφερθεί στη σημαντική ευκαιρία που θα δοθεί στους νέους της Ρώμης και της Σαμοθράκης, με ανταλλαγές και ταξίδια επιμορφωτικού και πολιτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «πρόκειται για ένα μικρό, αλλά συγχρόνως και μεγάλο πολιτιστικό γεγονός».

Στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Σαμοθράκης Παναγιώτης Παπάς, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος, ο Ιταλός βουλευτής των «Δημοκρατικών»,Ρομπέρτο Μορασούτ και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Πηγή: ΑΠΕ