Απολογισμός 2019 – Ρύζι: Τα 34 λεπτά στα Japonica και τα 40 λεπτά στην Καρολίνα του 2019, παρακαταθήκη για φέτος

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σεζόν 2018/2019 για το ρύζι, παρά τον αρχικό προβληματισμό που εκφράστηκε ευρέως κατά την έναρξη της σεζόν, για τη στάση που θα τηρούσαν οι Τούρκοι έμποροι εξαιτίας των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων της γείτονος. Η καλλιέργεια χαρακτηρίστηκε από μειωμένες αποδόσεις της τάξης του 15%-20%, με τα Japonica να κυριαρχούν για ακόμη μία χρονιά, με ποσοστό πάνω από 70% επί των άλλων τύπων ρυζιού.

Η τιμή, σε συνολική εγχώρια παραγωγή 220.000 τόνων για όλες τις ποικιλίες ρυζιού, ξεκίνησε από τα 26-28 λεπτά το κιλό για τα Japonica και τα Indica, ενώ στα 35-37 άνοιξε η σεζόν για τις Καρολίνες, για τις οποίες οι εγχώριοι ορυζόμυλοι επέδειξαν από νωρίς ζωηρό ενδιαφέρον. Στην πορεία της εμπορίας, οι τιμές «έκλεισαν» στα 32-33 λεπτά για τη Ronaldo και μέχρι τα 34 λεπτά για τη Luna, του τύπου Japonica, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει πουληθεί προς 29-30 λεπτά το κιλό, ενώ τα 31 λεπτά έπιασαν τα Indica.

Οι Καρολίνες έφτασαν τα 40 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, χωρίς να αποδώσουν τα αναμενόμενα οι προσπάθειες της βιομηχανίας να εξασφαλίσει ποσότητες την επόμενη σεζόν με συμβολαιακές συμφωνίες για κατώτατη τιμή 35 λεπτών και σταθερή ροή παράδοσης κάθε μήνα ποσοστού 10% της παραγωγής.

Η ΕΕ επανέφερε τους δασμούς στα Indica

Σημείο αναφοράς τη χρονιά που πέρασε είναι η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει εκ νέου τους δασμούς που είχε καταργήσει για τις εισαγωγές ρυζιού από Καμπότζη και Μιανμάρ, στο πλαίσιο της συμφωνίας «Όλα εκτός από Όπλα» (Everything but Arms). Το θέμα έβαλαν στο τραπέζι έξι κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις (Asaja, UPA από Ισπανία, CAP από Πορτογαλία, Coldiretti από Ιταλία, Συνδικάτο Ορυζοπαραγωγών από Γαλλία και η ελληνική GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ), οι οποίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρό πλήγμα σε βάρος της ευρωπαϊκής ορυζοκαλλιέργειας από τις αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές.

Έτσι, από τις 18 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέφερε τον συνήθη τελωνειακό δασμό, ύψους 175 ευρώ ανά τόνο κατά το πρώτο έτος, τον οποίο θα μειώσει σταδιακά σε 150 ευρώ ανά τόνο το δεύτερο έτος και σε 125 ευρώ ανά τόνο το τρίτο έτος.

Ωστόσο, το αρχικό ενδιαφέρον των παραγωγών να διαθέσουν περισσότερα στρέμματα για τη σεζόν 2019/2020 στα Indica, ανέκοψαν τα μηνύματα από την αγορά πως οι εισαγωγείς έχουν ήδη μεριμνήσει να στοκάρουν σημαντικές ποσότητες οι οποίες θα διοχετευτούν στην αγορά και φέτος. Έτσι, η σχέση Japonica-Indica στις σπορές της προηγούμενης άνοιξης δεν παρουσίασε ανατροπές.

«Υποσχόμενο» το ξεκίνημα του Οκτωβρίου

Χωρίς αποθέματα και με τιμές υψηλότερες από εκείνες που έδωσε η έναρξη της προηγούμενης σεζόν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εμπορικές πράξεις με την ολοκλήρωση του αλωνισμού για το 2019/2020.

Τα Japonica έπιασαν από την αρχή τα 28-29 λεπτά, με την ποικιλία Luna να φτάνει τα 30-31 λεπτά, τα Indica 29-30 λεπτά, ενώ στα 35 λεπτά το κιλό άνοιξε η Καρολίνα. Ενδιαφέρον εκφράστηκε από νωρίς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία για τα Japonica και από τους εγχώριους μύλους για τα Indica.