Ρύζι: Αυξημένες οι τιμές στα μακρύσπερμα, σταθερή παραμένει η παραγωγή

Με σύμμαχο τον καιρό ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η συλλογή του ρυζιού στις περιοχές που αυτό παράγεται. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, όπως επίσης και τα δυσκολοεξόντωτα ζιζάνια που παρουσιάστηκαν στα χωράφια, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις. Σε σύγκριση, πάντως, με την περσινή περίοδο, το προϊόν δεν παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις.
Οι εκτιμήσεις των παραγωγών κάνουν λόγο για άλλη μία δύσκολη χρονιά για το υδροβόρο φυτό, αν και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα στις αρδεύσεις. Πρακτικά, όμως, αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω της αναγκαιότητας λειτουργίας γεωτρήσεων, σε περιοχές που δεν καλύπτονταν από τα επιφανειακά νερά.
Ζυγίζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα από τη συλλογή του ρυζιού, ο πρόεδρος του Α΄Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Χρήστος Γκαντζάρας, κάνει λόγο για μία μείωση των στρεμματικών αποδόσεων της τάξης του 10%, σε σύγκριση με μία μέση χρονιά. Υποστηρίζει ότι οι ποικιλίες ρυζιού τύπου Ρονάλντο κινήθηκαν στα 1.000 με 1.200 κιλά το στρέμμα, η Καρολίνα στα 800 με 900 και τα μακρύσπερμα ρύζια στα 1.000 κιλά. «Θα μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερες αποδόσεις, αλλά οι καλλιέργειές μας επηρεάζονται σημαντικά από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ανταγωνισμό από δύσκολα ζιζάνια», συνοψίζει.
Ο ίδιος περιγράφει ότι οι παραγωγοί χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα, τα οποία, όμως, «δεν μας καλύπτουν στο σύνολο των απαιτήσεων που έχουμε. Από την άλλη, λόγω των συμβατικών μας δεσμεύσεων στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση μη εγκεκριμένων δραστικών ουσιών, όταν, αντίστοιχα, τρίτες χώρες έχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν και, πολύ περισσότερο, όταν τα ρύζια τους τα εισάγουμε στην ΕΕ και κατ’ επέκταση στη χώρα μας. Η πρακτική αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που εφαρμόζουμε εμείς, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σημαντικά ο ανταγωνισμός και το υγιές εμπόριο».
«Λόγω των συμβατικών μας δεσμεύσεων στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση μη εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στη ζιζανιοκτονία, όταν, αντίστοιχα, τρίτες χώρες έχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν»Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος Α’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας
Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, ο κ. Γκαντζάρας υποστηρίζει ότι το ειδικό βάρος κυμαίνεται πάνω από 60%, που, όπως λέει, χαρακτηρίζεται πολύ καλό και «μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε με καλύτερους όρους στην αγορά». Παρακολουθώντας, παράλληλα, την εξέλιξη της καλλιέργειας του βαμβακιού και συγκρίνοντας με το ρύζι, ο ίδιος κάνει λόγο για επικείμενη αύξηση των καλλιεργειών του δεύτερου ενόψει της επόμενης χρονιάς, λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος για το βαμβάκι.
«Οι αποδόσεις, αλλά και οι τιμές του βαμβακιού δείχνουν να είναι σημαντικά μειωμένες», επισημαίνει. «Για τον λόγο αυτόν, το ενδιαφέρον των παραγωγών ενόψει της επόμενης περιόδου φαίνεται να στρέφεται προς το ρύζι, το οποίο κρατά σε καλά επίπεδα τις τιμές».
Οριακά μειωμένες οι τιμές για Ρονάλντο και Καρολίνα
Αν και οι αποθήκες είναι άδειες από τις περσινές παραγωγές, ο κ. Γκαντζάρας υποστηρίζει ότι το ξεκίνημα της νέας εμπορικής περιόδου για το ρύζι παρουσιάζει μία οριακή μείωση, κάτι το οποίο, όμως, δεν θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά. «Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εμπορικές πράξεις, στα 43 λεπτά για το Ρονάλντο (μείωση της τάξης των 6 λεπτών σε σύγκριση με πέρυσι) και για την ποικιλία Καρολίνα στα 65 λεπτά (μειωμένη κατά 5 λεπτά). Σε αντίθεση με αυτές τις ποικιλίες, τα μακρύσπερμα παρουσιάζουν μια αύξηση πάνω από τα 10 λεπτά, με την τιμή να αγγίζει τα 50 λεπτά το κιλό», περιγράφει.
Ο ίδιος υποστηρίζει για τα τελευταία ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εισάγεται από τρίτες χώρες και λόγω του πολέμου και των επιπλοκών στον Περσικό Κόλπο δυσκολεύεται η διακίνησή του.
Έβαλαν μπροστά τις γεωτρήσεις στη Λαμία για να ποτίσουν
Οι μειωμένες ποσότητες νερού του Σπερχειού ποταμού δυσκόλεψαν τους ορυζοπαραγωγούς της Φθιώτιδας, με αποτέλεσμα να τεθούν σε λειτουργία οι γεωτρήσεις. Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τον Νίκο Μήλιο, ορυζοπαραγωγό από την Ανθίλη, είχε ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής του προϊόντος.
Σε γενικές γραμμές, όμως, και για τα δεδομένα της περιοχής, εκτιμά ότι οι αποδόσεις των χωραφιών για την τρέχουσα περίοδο είναι καλές και η υγρασία έχει πέσει κάτω από το 13%. «Αν οι τιμές ανέβουν ακόμη και ελάχιστα σε σύγκριση με πέρσι, η χρονιά για τους παραγωγούς θα είναι καλή», διαβεβαιώνει.
Χρήστος Τσιχίτας: «Χωρίς προβλήματα ο αλωνισμός»
Μέτρια προς καλή χαρακτηρίζει την τρέχουσα συλλεκτική περίοδο του ρυζιού ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης. Όπως εκτιμά, στην αφετηρία του προϊόντος για τη νέα εμπορική περίοδο δεν υπάρχουν τα βαρίδια των αποθεμάτων. «Η αγορά δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στο ελληνικό ρύζι και οι πωλήσεις παρουσιάζουν άνοδο. Το γεγονός αυτό γεννά μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους ορυζοπαραγωγούς για την καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς», επισημαίνει.
Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα των τιμών, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από τις αγορές, αν και προβληματίζεται από τις διεθνείς εξελίξεις και τις τοπικές πολεμικές συρράξεις, που δημιουργούν ανακατατάξεις και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία
των αγορών».