Ρύζι: Καλά τα σενάρια για παραγωγή και τιμές, στο κατώφλι της συγκομιδής

19/08/2024
6' διάβασμα
ryzi-kala-ta-senaria-gia-paragogi-kai-times-sto-katofli-tis-sygkomidis-329629
Aerial view of rice field terraces in Xalastra, Greece

Στην τελική ευθεία, έναν μήνα πριν από τη συγκομιδή, βρίσκεται η καλλιέργεια του ρυζιού στις περιοχές παραγωγής του στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνεται στην Κεντρική Μακεδονία και τα υπόλοιπα ρύζια στις Σέρρες και τη Λαμία, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικρές συγκομιζόμενες εκτάσεις στην Αιτωλοακαρνανία.

Προβλήματα, ωστόσο, αρχίζουν να δημιουργούνται από την έλλειψη του νερού, σε ένα μέτωπο όπου γίνονται προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών μέσω των γεωτρήσεων, κάτι το οποίο, όμως, δημιουργεί πρόσθετο κόστος στους παραγωγούς. Τέλος, στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος για τη νέα περίοδο, η αγορά δείχνει να ξεκινά χωρίς τα βαρίδια των αποθεμάτων, όπως υπήρχαν παλαιότερα, και όλα δείχνουν μια καλή περίοδο για το προϊόν.

Ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι οι καλλιέργειες ρυζιού παρουσιάζουν καλή εικόνα και, όπως εκτιμά, οι αποδόσεις θα κινηθούν σε καλά επίπεδα. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της άρδευσης στην περιοχή μας και υπολογίζουμε ότι ο κύκλος αυτός θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Αυγούστου, ώστε το επόμενο διάστημα να προετοιμαστούμε για τον αλωνισμό. Η χρονιά δείχνει να είναι πρώιμη, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και εμάς τους ίδιους να ολοκληρώσουμε την καλλιεργητική περίοδο», περιγράφει.

Αναφερόμενος στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος, δηλώνει ότι «τα αποθέματα στις αποθήκες είναι ελάχιστα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από μία νέα αφετηρία, χωρίς προβλήματα».

«Μεγαλύτερη ζήτηση δείχνουν να έχουν οι μακρύσπερμες ποικιλίες, λόγω της μειωμένης εισαγωγής ρυζιού από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «μεγαλύτερη ζήτηση δείχνουν να έχουν οι μακρύσπερμες ποικιλίες, λόγω της μειωμένης εισαγωγής ρυζιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες. Εμείς, από την πλευρά μας, και μέσω του προγραμματισμού που κάναμε, ως προς το θέμα των ποικιλιών, αλλά και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενισχύουμε όσο μπορούμε την παραγωγή του ρυζιού και παράλληλα σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας».

Πρώτες στην επιλογή των παραγωγών οι μεσόσπερμες ποικιλίες

Αναλύοντας περισσότερο το θέμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων με τις ποικιλίες που αντιστοιχούν στην περιοχή της Χαλάστρας, ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Α΄Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, δηλώνει ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό, το οποίο ισοδυναμεί με το 50% του συνόλου, καταλαμβάνεται από μεσόσπερμες ποικιλίες, ακολουθούν οι μακρύσπερμες με 30% και, τέλος, ένα 20% παίρνει η Καρολίνα».

Στο ερώτημά μας γιατί η Καρολίνα, αφού έχει και καλύτερη τιμή, καλλιεργείται μόνο σε αυτές τις εκτάσεις, ο κ. Γκαντζάρας είναι κατηγορηματικός: «Η καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας είναι δυσκολότερη σε σχέση με τις άλλες, λόγω των ιδιαίτερων ψεκασμών, αλλά και των λιπάνσεων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στα ανώτατα επίπεδα, από άποψη τόσο αποδόσεων όσο και ποιότητας. Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί καλλιεργούν μεσόσπερμες ποικιλίες, που είναι αποδοτικές, αλλά και σταθερές στην παραγωγή τους».

Ερωτήματα για τις ποσότητες διαχείρισης νερού του Αξιού

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης του νερού, ο κ. Γκαντζάρας τη χαρακτηρίζει ως ένα σοβαρό ζήτημα που θα απασχολήσει μέχρι και την ολοκλήρωση της άρδευσης.

«Οι ποσότητες του νερού που έρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορούν να καλύψουν στο σύνολό τους τις αρδευτικές μας ανάγκες. Ζητάμε από την πολιτεία να μας απαντήσει αν τηρούνται οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό που μας προβληματίζει το τελευταίο διάστημα είναι η μειωμένη στάθμη του νερού, που έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες ημέρες να μην έχουμε τις ποσότητες που απαιτούνται για τις καλλιέργειές μας», προειδοποιεί.

Παράλληλα, ο κ. Γκαντζάρας στέκεται και στο θέμα της συντήρησης των αρδευτικών υποδομών σε όλο το δίκτυο της περιοχής, καθώς παρουσιάζει σημαντικές απώλειες και θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιλύσουν τα προβλήματα, όπου αυτά υπάρχουν.

Στερεύει ο Σπερχειός, με δυσκολία θα βγει η χρονιά στη Λαμία

Για ακόμη έναν μήνα θα συνεχιστεί η άρδευση των ρυζιών στην περιοχή της Ανθήλης, όπως εκτιμά ο τοπικός ορυζοπαραγωγός Νίκος Μήλιος. «Βρισκόμαστε στην αιχμή της παραγωγής, ωστόσο ο Σπερχειός δείχνει να βρίσκεται, πλέον, σε οριακά επίπεδα. Ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων της περιοχής μας προσπάθησε να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τα νερά, ακόμη και με την ενίσχυση των γεωτρήσεων, ώστε να καλύψει τις αρδευτικές του ανάγκες», περιγράφει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κόστος θα είναι ανεβασμένο, αλλά προβλέπει ότι σε λίγες ημέρες θα σταματήσει το πότισμα στα βαμβάκια και στα καλαμπόκια. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομήσουμε ορισμένες ποσότητες νερού, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε και τις δικές μας ανάγκες», υπολογίζει. Προβληματισμένος, όμως, δείχνει για το μέλλον αναφορικά με τη διαχείριση του νερού. Όπως δηλώνει, υπάρχει μεγάλη ανάγκη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον ΤΟΕΒ της περιοχής, ώστε να μειωθεί το κόστος της άντλησης.

«Δυστυχώς, όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δείχνουν διάθεση άμεσης συνεργασίας, προβάλλοντας συνεχώς δυσκολίες και λέγοντας ότι δεν υπάρχει δίκτυο, μεταθέτοντας έτσι συνεχώς το θέμα. Αν εμείς δεν έχουμε κάποια δεδομένα στα χέρια μας για το επόμενο διάστημα, πώς είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε έναν προγραμματισμό για την προσεχή χρονιά;», διερωτάται με έντονο προβληματισμό ο ίδιος.