Ντομάτα: Καλύτερη η εικόνα στα ορεινά, «εχθρός» το χαλάζι

03/08/2024
3' διάβασμα
ntomata-kalyteri-i-eikona-sta-oreina-echthros-to-chalazi-328767

Στο ξεκίνημα της συλλογής ντομάτας βρίσκονται οι καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών όψιμων και, κυρίως, ορεινών περιοχών. Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα δεν επηρέασαν σημαντικά τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τα φυτά να δείχνουν εύρωστα και παραγωγικά. Φυσικά, όλα αυτά θα αποτυπωθούν το επόμενο διάστημα από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν. Από την άλλη, ο καιρός έχει και τα απρόοπτά του και αυτά έχουν να κάνουν περισσότερο με το χαλάζι, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ακόμα και με ολοκληρωτικές καταστροφές, όπως συνέβη σε διάφορες περιοχές.

Την καλή –σε γενικές γραμμές– εικόνα έρχεται να συμπληρώσει και η απουσία του εντόμου tuta absoluta, που για πολλά χρόνια δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες και ειδικότερα σε αυτές της ντομάτας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταυρογιάννη, παραγωγό υπαίθριων κηπευτικών από τον Δομοκό Φθιώτιδας, η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά της περιοχής του αυτή την περίοδο είναι καλή. «Έχουμε πάρει ήδη την πρώτη καρποφορία από την υπαίθρια ντομάτα, όπως επίσης και από τις πιπεριές που καλλιεργούμε. Χρησιμοποιούμε περισσότερο ποικιλίες αναρριχώμενης ντομάτας, που μπορούν να προσδώσουν καλύτερα αποτελέσματα λόγω της καλύτερης ποιότητας. Το πρόβλημά μας είναι ότι έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια, τα οποία είναι δυσεύρετα, αλλά αυξάνουν και το κόστος παραγωγής. Για τον λόγο αυτόν, πολλοί έχουμε περιοριστεί σε λιγότερα στρέμματα και προσπαθούμε με τις οικογένειές μας περισσότερο να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες», σημειώνει.

Την καλή εικόνα για την ντομάτα έρχεται να συμπληρώσει η απουσία του εντόμου tuta absoluta, που για πολλά χρόνια δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα

Ο κ. Σταυρογιάννης καλλιεργεί επιτραπέζια ντομάτα, όπως επίσης και την τύπου βελανίδι, για το οποίο εκφράζει ιδιαίτερους προβληματισμούς ως προς τη συγκομιδή του. «Οι ποσότητες που μπορεί να συλλέξει ένας εργάτης είναι μικρές και οι τιμές που εισπράττουμε δεν καλύπτουν στο σύνολο το κόστος της επένδυσης», εξηγεί.

Ο ίδιος δείχνει, όμως, ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις τιμές της επιτραπέζιας ντομάτας, που αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 1,5 έως 1,7 ευρώ το κιλό. «Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το χωράφι, τη διαχείρισή του και, το βασικότερο, τις καιρικές συνθήκες. Δεν υπογράφουμε, όμως, συμβόλαια με τον καιρό. Πρόσφατα, διπλανά χωριά μας, όπως ο Παλαμάς Δομοκού, ο Άγιος Γεώργιος και η Ξυνιάδα, χτυπήθηκαν από το χαλάζι, με μεγάλες καταστροφές ακόμα και σε καλλιέργειες κηπευτικών. Ψυχολογικά και μόνο για έναν παραγωγό είναι άσχημο λίγο πριν από τη συλλογή να βλέπει την παραγωγή του να καταστρέφεται», ομολογεί.

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια της πιπεριάς, λέει ότι επιλέγουν την ποικιλία τύπου Φλωρίνης, γιατί έχει ζήτηση στην αγορά σε σύγκριση με άλλες. Κλείνοντας, μιλά για το έντομο tuta absoluta, έναν μεγάλο εχθρό για την καλλιέργεια που, σε αυτήν τη φάση, δεν τους πονοκεφαλιάζει. «Προς το παρόν, δεν μας ενοχλεί λόγω των θερμοκρασιών. Η παρουσία του στην περιοχή μας καταγράφεται συνήθως από τις αρχές Σεπτεμβρίου λόγω αυξημένης υγρασίας και μείωσης της θερμοκρασίας. Ανάλογα με τον τρόπο καταπολέμησης, θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα», καταλήγει.