Ρύζι: Προς τα τέλη του μήνα οι πρώτες κοπές

Στο στάδιο ολοκλήρωσης του κύκλου του βρίσκεται το ρύζι και ήδη οι πρώιμες ποικιλίες αναμένουν την κοπή τους. Η καλλιέργεια, σε σύγκριση με πέρυσι, δεν παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις και οι στρεμματικές αποδόσεις, όπως δείχνουν μακροσκοπικά τα φυτά, θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.3

Η καλλιέργεια, σε σύγκριση με πέρυσι, δεν παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις και
οι στρεμματικές αποδόσεις, όπως φαίνεται, θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα

Στο ίδιο μήκος κύματος με πέρσι κινείται και η τιμή του ρυζιού, η οποία δείχνει να μην έχει σημαντικές αποκλίσεις. Όπως εξηγεί ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης, «το ρύζι έχει φτάσει στο στάδιο της ωρίμανσης και αναμένουμε προς τα τέλη της εβδομάδας που έρχεται να ξεκινήσουν οι μηχανές τον θεριζοαλωνισμό. Θα αρχίσουμε από τα κίτρινα ρύζια τύπου Ιndica και στις αρχές Οκτωβρίου θα μπούμε στα άσπρα τύπου Japonica. Η παραγωγή φαίνεται ότι είναι καλή, χωρίς όμως μεγάλες διακυμάνσεις από πέρυσι».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Τσιχήτας μίλησε για μια σταθερή πορεία, λέγοντας ότι «η τιμή του ρυζιού κυμάνθηκε από τα 27 έως τα 33 λεπτά το κιλό και η σημερινή τιμή που πουλάμε φτάνει μέχρι και τα 33 λεπτά. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση και, όπως δείχνει η αγορά, οι τιμές θα είναι περίπου ίδιες με τις περσινές».

ΛΑΜΙΑ

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα για την παραγωγή της Φθιώτιδας, έτσι όπως την παρουσιάζει ο Θανάσης Παπαθανασόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «καλή δείχνει να είναι η παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο. Στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσουν οι παραγωγοί να συλλέγουν το προϊόν. Τα ρύζια δείχνουν να είναι καθαρά και ο ανταγωνισμός από τα ζιζάνια ελέγχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό. Σε ό,τι αφορά το θέμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δεν είχαμε κάποια διαφοροποίηση από πέρυσι, καλύπτοντας περίπου 8.000 στρέμματα στην περιοχή της Ανθήλης και της Μεγάλης Βρύσης».

ΣΕΡΡΕΣ

Καλή η τιμή για την Καρολίνα

Όσον αφορά την περιοχή των Σερρών, οι αυξημένες εκτάσεις σε σύγκριση με πέρυσι παρουσιάζουν και εκεί θετική εικόνα. Οι καλές τιμές που δόθηκαν για την Καρολίνα, ξεπερνώντας ακόμα και τα 39 λεπτά το κιλό, έστρεψαν το ενδιαφέρον των παραγωγών στην καλλιέργεια του ρυζιού και στην καλύτερη περιποίησή του.

Από τα 14.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρυσι έφτασαν τα 19.000 για φέτος. Σε δέκα ημέρες θα ξεκινήσουν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές τη συλλογή του ρυζιού και τα μάτια των παραγωγών είναι στραμμένα προς τις αγορές. Αποδόσεις και τιμή θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις των αγροτών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.