Ρύζι: Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η φετινή καλλιέργεια

Μια σεζόν με καλές αποδόσεις και υψηλή ποιότητα αναμένουν οι ορυζοκαλλιεργητές, βλέποντας να εξελίσσεται ομαλά η καλλιέργεια, με τον καιρό σύμμαχο και χωρίς εκτεταμένες προσβολές από εχθρούς.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης, η σχέση μεταξύ μεσόσπερμων και μακρύσπερμων παραμένει και φέτος υπέρ των πρώτων, με ποσοστό 70%-30%. Δίνοντας το στίγμα αυτής της περιόδου, ο πρόεδρος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιμτζής, ανέφερε: «Έχουν τελειώσει οι ψεκασμοί, οι ζιζανιοκτονίες και οι λιπάνσεις και είμαστε στο στάδιο των ποτισμάτων. Αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα στη ζιζανιοκτονία, γιατί κάποια φάρμακα μέσα στο νερό δημιουργούν ανθεκτικότητα. Το γεγονός, όμως, ότι το υπουργείο εγκρίνει το αίτημά μας να μας δώσει φάρμακα 120 ημερών μας δίνει “όπλα” να το αντιμετωπίσουμε. Όσον αφορά το νερό, ευτυχώς μέχρι τώρα, με τα όσα προβλήματα έχει το φράγμα που είναι παλιό, διαχειριζόμαστε με ορθούς τρόπους το νερό, κάνουμε ανακύκλωση, άρα δεν γίνεται σπατάλη και τα καταφέρνουμε. Έχει εμφανιστεί η κάμπια που κόβει το ρύζι, όχι, όμως, σε μεγάλη έκταση. Είμαστε σε επιφυλακή και το παρακολουθούμε».

Αυξημένα στρέμματα κατά 10%-15% διέθεσαν φέτος οι καλλιεργητές στο ρύζι στο Μεσολόγγι, με το 80% σε μεσόσπερμες ποικιλίες, κυρίως Ronaldo, το 15% Καρολίνες και μόλις 5% Indica. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Β΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σταύρο Πάσιο, «είμαστε στο στάδιο του ξεσταχυάσματος των φυτών, πριν από τη γονιμοποίηση. Ο καιρός ευνόησε τα φυτά, γιατί δεν είχαμε πολλές ζέστες και καύσωνα, ούτε ιδιαίτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση των ζιζανίων. Η χρονιά φέτος παρουσίασε μια αυξημένη προσβολή σε έντομα, κάμπιες και σκουλήκια. Το ξεπέρασαν από μόνα τους τα φυτά, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο».