“Το Ρύζι είναι η Ζωή μας” το σύνθημα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού

“Το Ρύζι είναι η Ζωή μας” το σύνθημα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού

Στοχευμένη καλλιέργεια ρυζιού, σταθερά υψηλή ποιότητα, μάρκετινγκ και γόνιμη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την βιομηχανία είναι ορισμένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά, που θα καθορίσουν την ανάπτυξη της διείσδυσης στην αγορά του ελληνικού ρυζιού.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού με τίτλο “Το Ρύζι είναι η Ζωή μας”, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου έθεσε για πρώτη φορά στην χώρα μας τα καίρια ερωτήματα και τις απαντήσεις για ένα σημαντικό προϊόν, όπως το ελληνικό ρύζι, το οποίο διακρίνεται για την σταθερά υψηλή ποιότητα του.

To συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 600 σύνεδροι, κυρίως εκπρόσωποι της βιομηχανίας ρυζιού, παραγωγοί, προμηθευτές αγροεφοδίων, εκπρόσωποι του λιανεμπορίου αλλά και προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κ. Γεωργία Κωστοπούλου, η οποία μίλησε για την πολιτική του Υπουργείου για το ρύζι, η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κα. Γερακίνα Μπισμπινά εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, που ανέπτυξε θέματα σχετικά με την διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος κα. Γεωργία Κωστηνάκη αναφέρθηκε στις αλλαγές της αγοράς ρυζιού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και τόνισε ότι τις αλλαγές αυτές μπορεί να τις εκμεταλλευτεί η Ελλάδα καλλιεργώντας περισσότερο ρύζι με στοχευμένη επιλογή ποικιλιών.  Στο συνέδριο συμμετείχαν 30 ομιλητές και μεταξύ άλλων είχαν καλεστεί από τον Εθνικό Οργανισμό ρυζιού της Ιταλίας ο κ. Paolo Carra, από τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Ορυζομύλων, ο Προέδρος του κ. Εrnesto Morgadο, οποίος μίλησε για τις προκλήσεις και ευκαιρίες για την Βιομηχανία ρυζιού στην ΕΕ, από τον Σύνδεσμο Ορυζομύλων Ιταλίας ο κ. Mario Francese και από την Γενική Δ/νση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Smits Jeroen, ο οποίος ανέλυσε την αγορά του ρυζιού στην ΕΕ.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα δύο πάνελ που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του  συνεδρίου.

Στο πρώτο πάνελ ο κ. Σταύρος Μπέγκας, Ταμίας του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, αναφέρθηκε στις κυριότερες ασθένειες, αλλά και στα ζιζάνια, που εντοπίζονται στην καλλιέργεια του ρυζιού στην Ελλάδα.

Ο κ. Δημήτριος Κατσαντώνης, Αναπληρωτής Ερευνητής της ΕΛΓΟ Δήμητρα, ανέδειξε τις μεθόδους ορθής γεωργικής πρακτικής, που προτείνονται στην καλλιέργεια του ρυζιού, αλλά και στις εξελίξεις με την ανάπτυξη νέων ποικιλιών ρυζιού στην Ελλάδα, αλλά και σε ρεαλιστικές προτάσεις για την μείωση του κόστους καλλιέργειας ρυζιού.

Η κα. Αικατερίνη Σπανού, Β΄ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, σημείωσε τους ποιοτικούς τύπους ρυζιού (στρογγυλό, μεσαίο και μακρύ), που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εμπορευσιμότητα τους.

Ο κ. Αχιλλέας Καμπούρης, Πρόεδρος του ΄Β Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, αναφέρθηκε στην υποδομή του Έλληνα αγρότη σε τεχνικά μέσα-τεχνογνωσία για την παραγωγή του ελληνικού ρυζιού, αλλά και στα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του ρυζιού σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

Ο κ. Αλέξανδρος Γιαννούσιος, γενικός διευθυντής της Agrolab RDS, στην εικόνα όσον αφορά στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με βάση τις αναλύσεις ακατέργαστου ρυζιού την τελευταία πενταετία, αλλά και στα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων στο έδαφος, που μπορούν να προσδιορίζουν την λίπανση και φυτοπροστασία του ρυζιού.

Το δεύτερο πάνελ είχε ως θέμα τις προοπτικές και την ανάδειξη του Ελληνικού ρυζιού τόσο στην εσωτερική αγορά αλλά ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό.

Ο κ. Λεωνίδας Κουιμτζής, Πρόεδρος του Ά Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του ελληνικού ρυζιού σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά του, αλλά και στις συνθήκες και στα δεδομένα στην διεθνή αγορά ρυζιού, που ευνοούν τις προσπάθειες ανάδειξης του ελληνικού ρυζιού.

Ο κ. Αναστάσιος Πιστιόλας, Ά Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, τοποθετήθηκε όσον αφορά στις δυνατότητες απόκτησης ταυτότητας από το ελληνικό ρύζι στις διεθνείς αγορές.

Η κα. Όλγα Κουρέα, Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, έκανε αναφορά στις προοπτικές εμπορικής επιτυχίας του ελληνικού ρυζιού εκτός της χώρας μας συνδέοντας κάποιο εθνικό πιάτο με το ρύζι.

Η κα. Μαρία Ναλμπάντη, Επικεφαλής του Τμήματος Ενημέρωσης και Προώθησης της Novacert ΑΕ, σημείωσε τα εργαλεία, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορείς του ρυζιού (παραγωγοί και μεταποιητές) για να προβάλλουν και να προωθήσουν το ελληνικό ρύζι.

Ο κ. Σπύρος Ρέππας, Γεωπόνος της Agron AE, έδωσε έμφαση στις δυνατότητες εξαγωγικής ενδυνάμωσης του ελληνικού ρυζιού.

Συμπερασματικά επιτεύχθηκαν οι στόχοι του συνεδρίου και κυρίως η δημιουργία μιας βάσης ισχυρών συνεργατικών δεσμών, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξη,  αλλά και θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη και ειδικότερα στο ελληνικό ρύζι .

Στόχος του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος είναι το Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού να αποτελέσει θεσμό για τον κλάδο του σημαντικού αυτού αγροτικού προϊόντος.