Σ. Φάμελλος για αγροτικό τιμολόγιο: «επεξεργαζόμαστε λύσεις στην αδειοδότηση»

Στόχος η στελέχωση των υπηρεσιών ύδατος ώστε να παύσει η ταλαιπωρία των αγροτών

Ανάγκη η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή κανονικότητα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων λέει ο Φάμελλος
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μετά και την πρόσφατη παράταση υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου, έως το τέλος Μαΐου 2019. Όπως ανέφερε στην αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα μας:

«Το αγροτικό τιμολόγιο αποτελεί ένα προνόμιο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία και χορηγείται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής παραγωγής, στο πλαίσιο των Μέτρων Αγροτικού Εξηλεκτρισμού.

Είναι φθηνότερο έναντι των τιμολογίων για οικιακή και επαγγελματική χρήση, απαλλάσσεται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΕΦΚ, ενώ και οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και για το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ ΑΠΕ) είναι επίσης χαμηλότερες.

Προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα κατάχρησης του προνομίου αυτού, τα οποία λειτουργούν εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων, διαμορφώθηκε νέο νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση και διατήρηση του Μειωμένου Αγροτικού Τιμολογίου.

Η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου, που είχε τεθεί από τον πάροχο της ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, παρατάθηκε, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας του αγροτικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία που είχε οριστεί από τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας (30.09.2018) παρατείνεται μέχρι την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταχώρηση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου του 2019.

Για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα συνεργασθούν ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο οποίος διαθέτει πληροφοριακό σύστημα καταγραφής για τις γεωργικές ενισχύσεις.

Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών τόσο για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων μειωμένου αγροτικού τιμολογίου όσο και για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων. 

Η παράταση αποδεικνύει στην πράξη τη στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα, στους αγρότες και στους γεωργούς της χώρας.

Επιπλέον, λόγω του μεγάλου αριθμού εκκρεμών αιτήσεων αδειών χρήσης ύδατος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας επεξεργάζεται σύγχρονες λύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδροληψιών, καθώς και για τη στελέχωση των Υπηρεσιών Ύδατος με εξειδικευμένους επιστήμονες, ώστε το συσσωρευμένο αυτό πρόβλημα των γεωτρήσεων, το οποίο ταλαιπωρεί την τελευταία δεκαετία τον αγροτικό κόσμο, να βρει οριστική λύση».

-Διαφήμιση-