Σ. Χαρουτουνιάν πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας: «Όλα τα παιδιά που έρχονται εδώ βρίσκουν ένα μέλλον»

«Η ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας είναι το μοναδικό ίδρυμα στην Ελλάδα που εκπαιδεύει ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να γίνουν στο μέλλον ξυλογλύπτες.

Είναι μια ειδικότητα η οποία ταιριάζει ιδιαίτερα στον τουριστικό χαρακτήρα της Ελλάδος και όλα τα παιδιά που έρχονται εδώ βρίσκουν ένα μέλλον. Είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε ανέργους από αυτούς που αποφοιτούν από τη Σχολή».

Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, κατά την παρουσίαση στην παραπάνω Σχολή, της ειδικότητας «Τεχνικός Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογών σε Ξύλινες Κατασκευές».

Ενώ στην εκδήλωση με θέμα: «Καλλιέργησε το μέλλον σου: Γίνε Νέος Αγρότης» η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο διευθυντής του ΙΕΚ, καθώς και επαγγελματίες – απόφοιτοι της Σχολής αναφέρθηκαν στον σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο του ΙΕΚ για τη μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση των αποφοίτων του στον κλάδο της Ξυλογλυπτικής και των Εφαρμογών σε Ξύλινες Κατασκευές.

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του προέδρου ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, και συνεχίστηκε με «το πρόγραμμα Κατάρτισης των Νέων Γεωργών και τα Νέα Αγροτικά ΙΕΚ», που ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Στις δράσεις κατάρτισης, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε δομές του Οργανισμού, συμμετείχαν δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί που επιθυμούσαν να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα, χωρίς καμία επιβάρυνση, να αποκτήσουν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης Προγράμματος Κατάρτισης σε κατεύθυνση ανάλογη με τον προσανατολισμό της γεωργικής τους εκμετάλλευσης).

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανέλαβε την υλοποίηση των δράσεων κατάρτισης 14.668 δικαιούχων το 2019 Νέων Γεωργών από τους 14.952 που υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 14.578.200Euro του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020, ενταγμένων στο Μέτρο 01: «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014-2020, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Δεκέμβριο 2021».

Στον «ρόλο της μοναδικής δημόσιας Ξυλογλυπτικής Σχολής της χώρας στην αγροτική εκπαίδευση: παρελθόν, παρόν και μέλλον», ΙΕΚ Τρικάλων – Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας, αναφέρθηκε ο διευθυντής της Σχολής κ. Σωτήρης Ζαμπούρας, τονίζοντας: «Η συνεργασία του κλάδου μας με διακοσμητές εσωτερικών χώρων έχει προοπτικές. Δεδομένου της κλιματικής αλλαγής και της φυσικότητας του υλικού αναμένεται αύξηση της χρήσης του ξύλου στο αστικό περιβάλλον. Ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και διασκέδασης ,οικίες , εμπορικά καταστήματα, χρησιμοποιούν το υλικό του ξύλου για τη διακόσμηση και επένδυση των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών τους».

Για το «πώς το Πρόγραμμα Κατάρτισης τον βοήθησε να αναπτύξει την οικογενειακή επιχείρηση σε σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα», μίλησε ως ωφελούμενος Νέος Γεωργός, ο κ. Αρέτος, ενώ για τις σπουδές στην Ξυλογλυπτική Σχολή που αποτέλεσαν εισιτήριο για να ταξιδέψουν τα παραδοσιακά εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτά μου από την Καλαμπάκα σε όλον τον κόσμο», μίλησε επίσης στην εκδήλωση, ο απόφοιτος της Ξυλογλυπτικής Σχολής Καλαμπάκας, κ. Μαγειρίας.

Εκτός από τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, στους μαθητές της Σχολής, παρέχονται δωρεάν: διατροφή και διαμονή για τους μαθητές εκτός της περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, τα υλικά και τα εργαλεία που απαιτούνται για την εκπαίδευσή τους, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ