ΣΑΕΚ Ηρακλείου: Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης σε θερμοκηπιακές και υδροπονικές καλλιέργειες

«Τρέχουν» μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές
12/08/2024
3' διάβασμα
saek-irakleiou-sygchrones-methodoi-ekpaidefsis-se-thermokipiakes-kai-ydroponikes-kalliergeies-329221

Την παρουσίαση των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζει η «ΥΧ», με αφορμή την περίοδο εγγραφών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Βασικός σκοπός είναι να αναδειχθούν οι λόγοι για τους οποίους οι συγκεκριμένες σχολές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον αγροτικό τομέα.

Σε αυτό το φύλλο, παρουσιάζεται η ΣΑΕΚ ΠΕ Ηρακλείου-Γεωργική Σχολή Μεσσαράς (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι στο φύλλο 457 παρουσιάστηκαν η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή).

Διαβάστε επίσης

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Μεταπτυχιακό με κατευθύνσεις σε γαλακτοκομία και οινολογία

Στις ειδικεύσεις της γαλακτοκομίας ή της οινολογίας έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν ενδιαφερόμενοι μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος, με τίτλο «Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων i) Γαλακτοκομία, ii) Οινολογία». Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρεται από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εν λόγω ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στα […]

25/07/2024 2' διάβασμα

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η διευθύντρια της ΣΑΕΚ Ηρακλείου, Στέλα Χατζηγεωργίου, «η ΣΑΕΚ λειτουργεί στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της ιστορικής Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς, γεγονός που προσδίδει ένα σοβαρό υπόβαθρο 100 χρόνων Ιστορίας, μια κληρονομιά με υλικές και άυλες απολαβές.

Στον ευρύτερο χώρο της Σχολής, λειτουργούν θερμοκήπια και μονάδες υδροπονικής καλλιέργειας, τα οποία, σε συνδυασμό με τα εξοπλισμένα εργαστήρια Εδαφολογίας-Λιπασματολογίας-Φυτοπροστασίας και Γεωργικών Μηχανημάτων, προσφέρουν στους σπουδαστές εκπαίδευση και κατάρτιση σε σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμούς για την κατασκευή, τη συντήρηση και την ανανέωση των θερμοκηπίων, καθώς και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων θερμοκηπίου».

«Ο Τεχνικός Θερμοκηπίων συμβάλλει στην προστασία της υγείας, των χρηστών/εργαζομένων του θερμοκηπίου, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», τονίζει η διευθύντρια της ΣΑΕΚ Ηρακλείου, Στέλα Χατζηγεωργίου

Σύμφωνα με την ίδια, οι σπουδαστές, στο πλαίσιο των σπουδών τους, «απασχολούνται με όλο τον κύκλο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, από φύτευση έως συγκομιδή, όπως και στις τεχνικές συντήρησης των θερμοκηπίων και στον έλεγχο/παρακολούθηση της διαδικασίας προμήθειας των απαραίτητων για την καλλιέργεια πρώτων υλών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Επίσης, εκπαιδεύονται στη διαδικασία τυποποίησης και εμπορίας των θερμοκηπιακών προϊόντων. Ειδικότερα, είτε αυτοδύναμα ή/και σε συνεργασία με επιστήμονες, εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες της Γεωπονικής Επιστήμης που αφορούν τον τομέα της δυναμικής φυτοπαραγωγής, όπως είναι η εντατική καλλιέργεια λαχανικών, ανθοκομίας και δενδροκομίας που αναπτύσσονται υπό κάλυψη. Στο σύνολο των δραστηριοτήτων αυτών τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις οδηγίες της επισήμανσής τους για να παραχθούν προϊόντα ασφαλή και καλής ποιότητας».

Η κα Χατζηγεωργίου συνεχίζει, λέγοντας ότι «ο Τεχνικός Θερμοκηπίων συμβάλλει στην προστασία της υγείας, των χρηστών/εργαζομένων του θερμοκηπίου, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές για την αειφορική διαχείριση του εδάφους, την ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης, τη θρέψη των φυτών, την ανακύκλωση των υλικών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του ενεργειακού και γενικότερα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του θερμοκηπίου».

Επαγγελματική αποκατάσταση

«Μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη διακίνηση, τη συντήρηση, την τυποποίηση, την εμπορία και τη διαχείριση δενδροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων. Εναλλακτικά, μπορούν να απασχοληθούν στους τομείς της ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και της αναπαραγωγής των φυτών (φυτώρια, σποροπαραγωγή, πολλαπλασιαστικό υλικό)», καταλήγει η κα Χατζηγεωργίου.