ΣΑΕΚ: Μικρός αριθμός σπουδαστών επέλεξε την αγροτική κατάρτιση

Λίγο περισσότερα από 220 άτομα θα εκπαιδευτούν φέτος από τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» σε θέματα αγροτικού περιεχομένου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Οργανισμού προς την «ΥΧ», «το σύνολο των σπουδαστών που φέτος θα φοιτήσουν στις έξι ΣΑΕΚ είναι 224, η εισαγωγή των οποίων θα γίνει στις σχολές σε δύο διαφορετικά εξάμηνα».
Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάζεται παρακάτω, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από τις συνολικά επτά ειδικότητες των έξι ΣΑΕΚ, συγκέντρωσαν η ειδικότητα «Τεχνικός Γαλακτοκομίας-Τυροκόμος» της ΣΑΕΚ Ιωαννίνων-Γαλακτοκομική Σχολή με την ένταξη 50 σπουδαστών συνολικά και η ειδικότητα «Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων» της ΣΑΕΚ Λάρισας-Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, με τον αριθμό των σπουδαστών να φτάνει στους 46. Αξίζει να τονίσει κανείς ότι ο αριθμός 224 είναι μικρός, στο σύνολο της Ελλάδας. Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στις προβλέψεις απασχόλησης και δεξιοτήτων (Skills forecasts) για τα κράτη-μέλη, εστιάζοντας στα ποσοστά ανάπτυξης της απασχόλησης ανά κλάδο την περίοδο 2015-2035.
Τα στοιχεία που αφορούν την απασχόληση στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωτογενής τομέας είναι εκείνος στον οποίο θα παρουσιαστεί η μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με άλλους παραγωγικούς κλάδους, καθώς η απασχόληση αναμένεται να μειωθεί κατά 2,2%-2,5% ετησίως την περίοδο 2022-2035.
Μείωση της απασχόλησης
Σχολιάζοντας τα δεδομένα της έκθεσης σχετικά με τον αγροτικό τομέα, ο εμπειρογνώμων του ευρωπαϊκού κέντρου CEDEFOP και ειδικός σε θέματα δεξιοτήτων και αγοράς εργασίας, Ηλίας Λιβανός, είχε τονίσει στην «ΥΧ» ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα θα μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, ενώ το 2020 το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που εργαζόταν στον τομέα ήταν περίπου στο 10%, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2035 εκτιμάται πως θα είναι λίγο πάνω από το 6%. Καλό είναι να θυμίσουμε πως το 1981 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πάνω από 40%».
Εκτός από τα παραπάνω, η έκθεση του CEDEFOP καταγράφει ότι αναμένεται να απελευθερωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω της ανάγκης αντικατάστασης του εργατικού δυναμικού που δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή στον κλάδο. Συγκεκριμένα, η ανάγκη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα πρόκειται να αυξηθεί κατά 7% μέχρι το 2035.
Ο κ. Λιβανός ανέφερε, με βάση τα παραπάνω, ότι «το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι τομείς είναι από τους πιο ‘‘γηρασμένους’’ της ελληνικής οικονομίας και παρότι η απασχόληση σε αυτούς θα μειωθεί, οι ανάγκες για αντικατάσταση εργατικού δυναμικού λόγω συνταξιοδότησης κ.λπ. θα δημιουργήσει μέχρι το 2035 περίπου 250.000 θέσεις απασχόλησης στα επαγγέλματα γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Επομένως, με βάση τις προβλέψεις αυτές, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον και τους νέους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τα στοιχεία για τη μείωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Αντιθέτως, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τεχνολογία αναβαθμίζει αισθητά το απαιτούμενο επίπεδο δεξιοτήτων, κάνοντας τον συγκεκριμένο τομέα πολύ πιο ελκυστικό και ενδιαφέροντα από ό,τι ήταν στο παρελθόν».
Η σημασία της εκπαίδευσης
Με βάση τα παραπάνω, αναδεικνύεται ξανά η επείγουσα ανάγκη της επένδυσης στην αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω της επικαιροποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τη στροφή προς τη βιωματική εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο, στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ», του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ», τα οποία καλύπτουν όλες σχεδόν τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, υλοποιούνται προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης για τις εξής ομάδες-στόχους:
- Νέοι Γεωργοί: Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης (ΠΑΑ): Υπομέτρο 6.1 (νέα 3η πρόσκληση) «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και αφορά την κατάρτιση των Νέων Γεωργών που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του υπομέτρου. Οι δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν από τον ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ», χωρίς καμία επιβάρυνση, βεβαίωση – πιστοποιητικό παρακολούθησης Προγράμματος Κατάρτισης, ανάλογης κατεύθυνσης (σε συνάφεια με τον προσανατολισμό της γεωργικής τους εκμετάλλευσης). Προϋπολογισμός: 14.261.325,00 ευρώ/ 14.627 καταρτιζόμενοι/ 819 Προγράμματα Κατάρτισης.
- Μελισσοκομία: Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Εκπαίδευση – Κατάρτιση Μελισσοκόμων» της Παρέμβασης Π2-55.1 για το προγραμματικό έτος 2024, υλοποιούνται προγράμματα κατάρτισης που αφορούν τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε συλλόγους ή/και συνεταιρισμούς, αλλά και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα και είναι ταχύρρυθμα (διάρκειας 15 ωρών 3ήμερα x 5 ώρες). Για το έτος 2024, υλοποιήθηκαν 36 εκπαιδεύσεις, με τη συμμετοχή 735 μελισσοκόμων σε όλη την επικράτεια.
- Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» (Erasmus+): Η Γενική Δ/νση Μεταφοράς Γνώσης υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Erasmus+. Το 2021, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Συντονισμού έχει απονείμει στον ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» τη Διαπίστευση Erasmus, προκειμένου να υπάρξει απλουστευμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης στη Βασική Δράση 1 του νέου προγράμματος (2021-2027).