Σανοδοτικά: Προβλήματα σε βίκο και βρώμη από τις βροχές

Οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών, στις περισσότερες καλλιέργειες. Η υπερβολή όμως δημιουργεί προβλήματα, λόγω των ασθενειών, επηρεάζοντας τις αποδόσεις των φυτών, αλλά και την ποιότητα.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα λεγόμενα σανοδοτικά, των οποίων αυτή την περίοδο ξεκίνησε η κοπή και συλλογή τους. Πρόκειται κυρίως για ξερικές καλλιέργειες, όπως ο βίκος, το κτηνοτροφικό μπιζέλι, η βρώμη, ακόμη και το κριθάρι, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια ψυχανθών.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των καλλιεργειών στο στάδιο που βρίσκονται και ειδικότερα του βίκου και της βρώμης, ο Γιάννης Ανεστόπουλος, γεωργός και κτηνοτρόφος από τα Καμένα Βούρλα, κάνει λόγο για καταστροφή της παραγωγής.

«Τα φυτά είχαν φτάσει στο μέγιστο ύψος και ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους ως σανοδοτικά. Με τις βροχές όμως, αλλά και την αυξημένη υγρασία, δεν μπορεί να γίνει η συλλογή, το προϊόν υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα, η καταστροφή είναι μεγάλη και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον σανό για ζωοτροφή.

Ο κ. Ανεστόπουλος ζητά την επέμβαση της πολιτείας για την καταστροφή της παραγωγής. «Με τον προγραμματισμό που έχω κάνει, βλέπω ότι τελικά δεν θα πάρω τίποτα. Θα αναγκαστώ να αγοράσω τις ζωοτροφές για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κάτι που θα επιδράσει σημαντικά στο εισόδημά μου».

Προβλήματα και με τη σποροπαραγωγή βίκου

Σανοδοτικά φυτά, όπως κτηνοτροφικό μπιζέλι, βρώμη, βίκο, ακόμη και κριθάρι, καλλιεργεί και ο Φάνης Μπανές από τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών θα επηρεάσουν τις αποδόσεις των φυτών, όπως επίσης και την ποιότητά τους. «Έχουμε ξεκινήσει τις κοπές, αλλά οι βροχοπτώσεις δεν μας αφήνουν να συνεχίσουμε τη συλλογή για σανό. Υπολογίζαμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα, ώστε να πάρουμε πάνω από 16 λεπτά το κιλό, αλλά με βάση αυτά που βλέπουμε αυτό το σενάριο απομακρύνεται όλο και περισσότερο», εκτιμά. Αναφερόμενος στο θέμα της σποροπαραγωγής του βίκου, ο κ. Μπανές υποστήριξε ότι θα υποβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα, αλλά και η απόδοση.

«Αυτήν τη στιγμή, ολοκληρώνεται ο κύκλος του και στις αρχές Ιουνίου μπαίνουμε στη φάση της συλλογής, όμως η εικόνα των φυτών είναι αποκαρδιωτική και αυτό θα το δούμε καλύτερα στην παραγωγή», καταλήγει εμφανώς προβληματισμένος ο ίδιος.