Σαπούνι από αγριόλαδο και αλισίβα παρασκευάζει ανήσυχος Αγιώτης φυσιολάτρης

Ψηφιδωτά για την Ελληνική Επανάσταση θα χαρίσει στην «Επιτροπή ’21»

Ο Γρηγόρης Καλαγιάς είναι ανήσυχο πνεύμα. Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, μένει μόνιμα στην παραθαλάσσια περιοχή του Αγιοκάμπου Λάρισας και αναζητά διαρκώς την επαφή με τη φύση, απολαμβάνοντας τα δώρα της. Καλλιεργεί κάστανα και ελιές, ενώ στα πρόσφατα επιτεύγματά του περιλαμβάνονται η παρασκευή σαπουνιού από αγριόλαδο (αγριελιά) και αλισίβα, καθώς και η παρασκευή αλατιού από θαλασσινό νερό, αφού το θερμαίνει στο τζάκι.

Το καθαρό σαπούνι του γίνεται ανάρπαστο, το προσφέρει δωρεάν σε φίλους και γνωστούς, ενώ στην «ΥΧ» εξηγεί τη διαδικασία παρασκευής του: «Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι καθαρό αγριόλαδο, το οποίο αποθηκεύεται σε ανοξείδωτα βαρέλια για δύο χρόνια και στάχτη από οξιά, η γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια αλισίβα, την οποία χρησιμοποιώ αντί για καυστική σόδα. Η σύνθεση γίνεται με την ψυχρή μέθοδο, ενώ στο ενδιάμεσο του σαπουνιού βάζω βιολογικά πορτοκάλια και λεμόνια, καθώς και αιθέρια έλαια. Το τελικό προϊόν αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος ξύλινων καλουπιών για 4-5 μήνες. Οι φίλοι μου δηλώνουν εντυπωσιασμένοι για την καθαρότητα του σαπουνιού και τη μυρωδιά του».

Να σημειωθεί ότι ο Γρηγόρης Καλαγιάς, όταν δεν ασχολείται με τα δώρα της φύσης, φτιάχνει ψηφιδωτά, χρησιμοποιώντας έργα κορυφαίων ζωγράφων με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Έχει ξεκινήσει την κατασκευή πέντε ψηφιδωτών με θέμα την επανάσταση του ’21 και αφού τα ολοκληρώσει θα τα προσφέρει αφιλοκερδώς στην «Επιτροπή του ’21», προς κάθε αξιοποίηση. Μάλιστα, τις πέτρες που χρησιμοποιεί για τα έργα του τις έχει συλλέξει ο ίδιος από ιστορικά σημεία της επανάστασης (π.χ. Ζάλογγο, Σάλωνα κ.λπ.), ενώ κάποιες άλλες του τις έχουν προσφέρει τοπικοί παράγοντες, όπως ο δήμαρχος Ψαρών και ο δεσπότης της Ίμβρου.