Σε δεινή θέση οι ελαιοκαλλιεργητές του Αλμυρού Μαγνησίας λόγω ακαρπίας

Σε απόγνωση οι ελαιοκαλλιεργητές του Αλμυρού Μαγνησίας και για το λόγο αυτό κατέθεσε αναφορά στη Βουλή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Μακρής.

Το έγγραφο κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Συμεών Μπαλής και θέτουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόβλημα της ακαρπίας, που έχει φέρει σε δυσχερέστατη θέση τους ελαιοπαραγωγούς της Μαγνησίας και όχι μόνο, με τη φετινή ξηρασία και τις βροχοπτώσεις κατόπιν εορτής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις αμιγώς ελαιοκομικές περιοχές, όπως περιγράφεται στην αναφορά, δηλαδή στην Αμαλιάπολη, τον Πτελεό, τον Αχίλλειο και τους Αγίους Θεοδώρους, αφού εκεί δεν υπάρχει και κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα.  

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται στο κείμενο, οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής ,καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ελαιοπαραγωγή είναι  μονοκαλλιέργεια , είδαν τα δέντρα να έχουν μόλις 20%-30% της παραγωγής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή ήταν  μηδενική.

Όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, οι τοπικοί παραγωγοί έχουν περίπου 2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και το μέγεθος της καταστροφής κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, που επικράτησαν και επηρέασαν την καρπόδεση είναι τεράστιο, καθώς και την περυσινή χρονιά δεν ήταν καλή η παραγωγή.

Η τελευταία ικανοποιητική παραγωγή, λόγω των καιρικών, συνθηκών, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο , ήταν τις χρονιές 2012-13 και καθώς οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αλλεπάλληλες χρονιές με δυσκολίες στις καιρικές συνθήκες , ζητεί  πέραν των αποζημιώσεων, το πρόβλημα να μελετηθεί και από επιστημονικούς φορείς.

Άννα Στεργίου