Σε επιφυλακή οι Αρχές για την γρίπη των πτηνών

Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί, με τους ειδικούς να είναι καθησυχαστικοί

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να καταγράφει το δεύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό την περασμένη Δευτέρα 16/1, το πρώτο ωστόσο σε πτηνοτροφική μονάδα. Τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και οι αρμόδιες κτηνοτροφικές υπηρεσίες της χώρας συνιστούν σε όλους ψυχραιμία, καθώς ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο –σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διεθνή επιστημονικά δεδομένα– ενώ με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων είναι δυνατό να ελεγχθεί η κατάσταση.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το στέλεχος είναι Η5Ν8, ένα στέλεχος που δεν κολλάει στον άνθρωπο», επισημαίνει μιλώντας στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Και συμπληρώνει: «Όσον αφορά την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής μας, το υπουργείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει ήδη ενημερώσει τους παραγωγούς».

Η ανησυχία στη χώρα μας άρχισε να γίνεται πιο έκδηλη, όταν επιβεβαιώθηκε, πριν λίγες ημέρες, εστία της γρίπης σε εκμετάλλευση ορνίθων αβγοπαραγωγής στη Μηλιά του Νομού Αρκαδίας. Ο ιός ήταν υψηλής παθογονικότητας, με αποτέλεσμα μέσα σε περίπου 40 ώρες να χτυπηθούν οι 28.000 όρνιθες της μονάδας. «Στο σημείο έσπευσε η κτηνιατρική υπηρεσία, και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ενταφιάστηκαν όλα τα κοτόπουλα, τα αβγά και όλες οι τροφές που ήταν στη μονάδα, έγινε απολύμανση κ.ά.», εξηγεί στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας. Παράλληλα, και για προληπτικούς λόγους, έχουν τεθεί σε καραντίνα δύο άλλες πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται εντός της ζώνης επιτήρησης (10 χλμ. από την εστία).

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα