Σε επίπεδα ρεκόρ ο «λευκός χρυσός» του Μεσολογγίου

Ξεπέρασε τους 100.000 τόνους η παραγωγή αλατιού για την Ελληνικές Αλυκές ΑΕ
05/12/2024
3' διάβασμα
se-epipeda-rekor-o-lefkos-chrysos-tou-mesolongiou-340574

Ιδιαίτερα αποδοτική αποδείχθηκε η φετινή χρονιά για την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, η οποία εδρεύει στο Μεσολόγγι και παράγει ελληνικό αλάτι. Όπως έγινε γνωστό, ο όγκος παραγωγής ξεπέρασε τους 100.000 τόνους, σημειώνοντας ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η απόδοση της Δημοτικής Αλυκής, η οποία κατάφερε να παραγάγει πάνω από 10.000 τόνους αλατιού.

Ο «λευκός χρυσός» της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού – Μεσολογγίου, η οποία έχει έκταση 11.5000 στρεμμάτων, καλύπτει σχεδόν τη μισή πανελλήνια παραγωγή, που κυμαίνεται στoυς 200.000-230.000 τόνους ετησίως και αποτελεί ένα από τα εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής. Λόγω της φύσης του προϊόντος, η παραγωγή δεν επηρεάστηκε από τη φετινή ανομβρία και την ξηρασία, που έπληξαν τις περισσότερες καλλιέργειες, αντίθετα φαίνεται να ωφελήθηκε σημαντικά. Το καλοκαίρι ήταν ευνοϊκό για τη συγκομιδή του αλατιού, καθώς είχε υψηλές εξατμίσεις, ζέστη και ελάχιστες βροχοπτώσεις. Ακόμα και στα τέλη Οκτώβρη, οπότε και ολοκληρώνεται η συγκομιδή του αλατιού, οι υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν την όλη διαδικασία.

Διαδικασία

Η παραγωγή αρχίζει τον Μάρτιο-Απρίλιο. Τότε, το νερό εισέρχεται στις λεκάνες αυτές και ξεκινά η εξάτμισή του. Καθώς το νερό της θάλασσας εξατμίζεται και η πυκνότητά του αυξάνεται, αρχίζει να αποθέτει στον πυθμένα διάφορα άλατα και γύψο. Όταν, λοιπόν, το νερό ξεπεράσει συγκεκριμένες τιμές πυκνότητας, μεταφέρεται σε διπλανές λεκάνες, ώστε διαδοχικά να απομακρύνονται η γύψος και τα αδιάλυτα υλικά. Το θαλασσινό νερό θα καταλήξει στα αλοπήγια (γνωστά στην περιοχή μας και ως «τηγάνια»), δηλαδή τις τελικές λεκάνες, όπου θα αφεθεί να στεγνώσει τελείως και να παραχθεί το αλάτι.

Εκτός από την παραγωγή αλατιού, οι αλυκές του Μεσολογγίου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην προστασία του οικοσυστήματος, φιλοξενώντας πλούσια χλωρίδα και πανίδα

Κατά τον Σεπτέμβρη, ξεκινά η συγκομιδή του αλατιού. Το αλάτι που συλλέγεται υποβάλλεται σε διαδικασία πλύσης για την απομάκρυνση ξένων υλικών και, στη συνέχεια, μεταφέρεται με τη βοήθεια μεταφορικής ταινίας στις υπαίθριες αποθήκες. Το τελικό προϊόν, το καθαρό αλάτι, αποτίθεται σε εντυπωσιακούς «λόφους», ύψους 10-15 μέτρων.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των αλυκών, οι διαδικασίες διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του προϊόντος, καθιστώντας το ανταγωνιστικό τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Η τεχνολογική αναβάθμιση και οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για το ελληνικό αλάτι παραμένει σταθερά υψηλή, λόγω της καθαρότητας και της φυσικής του προέλευσης, καθώς παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους που σέβονται το περιβάλλον.

Βιοποικιλότητα

Οι αλυκές του Μεσολογγίου, εκτός από την παραγωγή αλατιού, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην προστασία του οικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αποτελώντας καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους μετανάστευσης. Η διατήρηση και η ανάπτυξή τους συμβάλλουν όχι μόνο στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στον οικοτουρισμό, προσελκύοντας επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τη μοναδική αυτή διαδικασία παραγωγής.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: