Με την ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε το digital economy forum 2018 του ΣΕΠΕ

βέλτιστη αξιοποίηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, ΣΕΠΕ, στο digital economy forum 2018 “σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε” που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαΐου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental στην Αθήνα.

«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος και στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τον τόπο, αφήνοντας πίσω μας τον σκοτεινό ορίζοντα της ύφεσης, της επιτροπείας, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο digital economic forum του ΣΕΠΕ.

Η συζήτηση για την καινοτομία και το στρατηγικό ρόλο των επιχειρήσεων πληροφορικής, νέων τεχνολογιών και επικοινωνίας, στην ανάπτυξη, είναι η συζήτηση του μέλλοντος, είπε και σημείωσε πως «είναι ενθαρρυντικό ότι μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης είμαστε πια σήμερα σε θέση να αλλάξουμε την ατζέντα, να κοιτάξουμε μπροστά, να μιλήσουμε θετικά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

«Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες είναι η νέα πρωτοπορία, η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

«Από σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, ως υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ‘’ξεκλειδώνουμε” τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, με πυξίδα την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (2016-2021)» ανάφερε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς στην ομιλία του στη σημερινή ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος που συναντά ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα και πάθος. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι διαμορφώνουμε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο δράσεων για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, προχωρώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό με εντατικούς ρυθμούς και αξιοποιώντας πλήρως τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, μιλώντας για τις συνδεσιμότητες χαρακτήρισε αργές τις ταχύτητες στα δίκτυα της χώρας υπογράμμισε ότι τα Δίκτυα Νέας Γενιάς θα αποτελέσουν τη λεωφόρο για να φύγουμε μπροστά καλώντας τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο υπουργός, ενισχύουμε καθοριστικά τις υποδομές για επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας σε όλη την επικράτεια, μέσα από παρεμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ και:

  • Ολοκληρώνοντας το έργο Rural Broadband, προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, με δίκτυα internet σε 8.700 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
  • Εκκινούμε πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη του φάση και 250 εκατ. ευρώ στο σύνολό του, για να δώσουμε πρόσβαση σε internet υπερυψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τη μέθοδο της επιδότησης ζήτησης.
  • Σχεδιάζουμε -και σε σύντομο χρόνο προχωρούμε- το έργο Ultra-Fast Broadband, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, για να καλύψουμε με δίκτυα νέας γενιάς κάθε περιοχή της χώρας που δεν καλύπτεται ως σήμερα από αντίστοιχα δίκτυα.
  • Κινητοποιούμε, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας, ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στη χώρα.
  • Και, φυσικά, φέρνουμε το 5G, τον καταλύτη του ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού και των υψηλών ταχυτήτων των 10Gbps, σε δύο πόλεις της Ελλάδας, τα Τρίκαλα και την Πάτρα.

Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να λειτουργούν προς όφελος όλων, για να αμβλυνθούν οι ανισότητες, γιατί αν δεν γίνει αυτό, θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που δημιούργησε η κρίση. «Δικός μας στόχος, θεωρώ και δικός σας, είναι και παραμένει η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη. Το να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι υλοποιούνται 7 εμβληματικά έργα σε κρίσιμους τομείς της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής τα οποία είναι:

  • Ενιαία ψηφιακή πύλη, που θα συγκεντρώνει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους, λειτουργώντας ως ένα one-stop-shop για πολίτες και επιχειρήσεις.
  • Η Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων και η ψηφιακή υπογραφή.
  • Το Ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το e-ΓΕΜΗ, παρέχοντας 130.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις , καθώς και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης ισολογισμών.

Το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRMS) με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τη δημόσια διοίκηση, εξοικονομώντας πόρους.

Επίσης, αναφέρθηκε σε δύο δράσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και είναι οι: τεχνολογική πλατφόρμα στο πλαίσιο της ευφυούς γεωργίας και οι εφαρμογές των «έξυπνων πόλεων».

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι «ασκείται μία κριτική, η οποία δεν προκύπτει από λανθασμένη πληροφόρηση, αλλά αποτελεί προσπάθεια σπίλωσης των προσπαθειών μας και κάλυψης όσων δεν έγιναν για χρόνια».

Πρόσθεσε ότι σήμερα βγαίνουν στη διαβούλευση η δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών, το έργο για το Barcode στον Τύπο, το έργο για την εφαρμογή του VAR στα γήπεδα, και το έργο της «ευφυούς γεωργίας».

Τέλος, αναφερόμενος στη διαστημική πολιτική της χώρας, ο Ν. Παππάς είπε ότι πριν η κυβέρνηση αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, κανείς δεν μίλαγε για αυτήν, προσθέτοντας ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) απαρτίζεται από άριστους επιστήμονες των οποίων η προσφορά έχει αναγνωριστεί. «Κανείς δεν είναι ο απόλυτος κριτής της αριστείας» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ προσθέτοντας «ότι όταν ο πολιτικός διάλογος πάει πέρα από τους χαρακτηρισμούς, φαίνεται ότι στην ουσία ότι τα πολιτικά κόμματα αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι συμφωνούν με την ίδρυσή του. Με ενότητα δυνάμεων μπορούμε να κάνουμε θαύματα στον κλάδο» σημείωσε κλείνοντας ο Ν. Παππάς και υπογράμμισε ότι ο συντονισμός των ενεργειών θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Την έναρξη των εργασιών του forum πραγματοποιήσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέλαβε τη δέσμευση ότι στη δική του διακυβέρνηση θα προχωρήσουν αποφασιστικά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Το Δημόσιο δεν πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το κράτος έχει μόνο να κερδίσει από τη συνεργασία και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ίσως είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι θα γκρεμίσει το κομματικό κράτος και θα οικοδομήσει ένα νέο κράτος με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι «είναι προκλητικό να τσακίζει τους Έλληνες στους φόρους και να κόβει τις συντάξεις και να μην προωθεί πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή».

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει το εκρηκτικό κοκτέιλ αυξημένης φορολογίας και υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας είπε ότι “ξέρω πως χάνετε σημαντικά στελέχη που φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν αντέχουν τον συνδυασμό φόρων και ασφαλιστικών εισφορών”. Μιλώντας για τις ευκαιρίες που ανοίγει η νέα ψηφιακή εποχή έκανε λόγο για ευελιξία στην αφορά εργασίας και προώθηση άλλου τύπου συμβάσεων εργασίας που μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση απουσία οράματος στον τομέα ψηφιακής πολιτικής και πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του «θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη». «Το τελευταίο μεγάλο όραμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε ουραγοί της Ευρώπης στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Έχουμε το σχέδιο και σύντομα θα κληθούμε να το κάνουμε πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος αλλά δημιουργεί και τεράστιες νέες προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αλλαγή σημαίνει ευκαιρίες και νέες προοπτικές. «Η ΕΕ έχει εκπονήσει σχέδια για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία. Δισεκατομμύρια ευρώ επενδύονται ήδη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο σχετικές δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας δείχνει ότι η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο. Η Ελλάδα όμως κατατάσσεται 26η στις 28 θέσεις. Δεν διαφαίνεται καμία προοπτική να ανακάμψει».

Συνεχίζοντας έκανε επίθεση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, λέγοντας: «Η σημερινή κυβέρνηση στα έργα παίρνει μηδέν… Σε αυτή τη Γη γιατί στο Διάστημα δεν ξέρω… Ο προηγούμενος διοικητής του διαστημικού οργανισμού κατά την αποχώρησή του χρησιμοποίησε την φράση follow the money, που παραπέμπει σε μαύρη τρύπα. Ο αρμόδιος υπουργός ελπίζω να βγει από αυτή».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας κ. Τάσος Τζήκας στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε πως «Η ψηφιακή Ελλάδα είναι η προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε την κρίση και να χτίσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, μια Ελλάδα μεταρρυθμισμένη, μιας Ελλάδα που δίνει έμφαση στην τεχνολογία».

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Χτυπάμε ένα εθνικό καμπανάκι» δήλωσε ο κ. Τζήκας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχασε πολλά στοιχήματα τις προηγούμενες δεκαετίες και πρέπει, για να ξεπεράσουμε κυρίως την κρίση, η Ελλάδα να μετασχηματιστεί ψηφιακά. Αυτό συζητάμε στο πλαίσιο του σημερινού συνεδρίου του ΣΕΠΕ, ότι το μεγάλο τεχνολογικό άλμα είναι προϋπόθεση για να αλλάξει η χώρα και να ξεπεράσει την κρίση».

Επίσης, ο κ. Τζήκας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει έναν πλούτο από επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό που συνιστούν ένα τεχνολογικό στρατό ο οποίος μπορεί να αλλάξει την χώρα αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο. «Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί όλοι συμφωνούμε διακομματικά ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα» πρόσθεσε.
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ