Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα εκσυγχρονισμού του Α΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας

Επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους περίπου 3,2 εκατ. ευρώ
24/10/2024
4' διάβασμα
se-pliri-exelixi-ta-erga-eksygchronismou-tou-a΄-agrotikou-synetairismou-chalastras-336065

Φέτος, η παραγωγή ήταν ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού

Ολοκληρώνει την πρώτη φάση της πορείας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσής του ο Α΄ Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας, ο οποίος έχει δρομολογήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους περίπου 3,2 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά την κατασκευή ενός ξηραντηρίου και τεσσάρων σιλό, μίας αποθήκης 1.000 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένης να δεχθεί προϊόντα, μίας ακόμη αποθήκης περίπου 650 μέτρων, η οποία αποτελεί επέκταση της υφιστάμενης που έχουν για την τυποποίηση και την παρουσία του προϊόντος στα ράφια των σούπερ μάρκετ, την αναβάθμιση των μηχανών συσκευασίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των γραφείων και του ποιοτικού ελέγχου του συνεταιρισμού.

Ξηραντήρια και σιλό

«Έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση, που είναι τα ξηραντήρια και τα σιλό, τα οποία έχουν γεμίσει. Εντός των ημερών, τελειώνει η αποθήκη για να δεχθεί προϊόν, γιατί είναι ακόμη περίοδος αλωνισμού, και ξεκινά η αποθήκη της τυποποίησης και ο εκσυγχρονισμός των γραφείων και του ποιοτικού ελέγχου», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας, Χρήστος Γκαντζάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποθήκη, που ολοκληρώνεται εντός των ημερών, είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα για αποθήκευση ρυζιού. Έχει ύψος 12 μέτρων και είναι αεριζόμενη. «Έχει κανάλια αερισμού στο δάπεδο, τα οποία μπαίνουν πάνω φορτηγά και βαρέα οχήματα και τροφοδοτείται με ταινίες μεταφοράς που ξεκινούν από τη στέγη. Μπαίνει, δηλαδή, το προϊόν από το ξηραντήριο και το βάζει μέσα με τις ταινίες μεταφοράς», εξηγεί ο κ. Γκαντζάρας.

Σε ό,τι αφορά την αποθήκη της τυποποίησης του ρυζιού που παράγουν, ο κ. Γκαντζάρας σημειώνει ότι αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των αυξημένων αναγκών και ζήτησης για το προϊόν. «Η μεταποίηση του έμφλοιου ρυζιού γίνεται στους συνεργαζόμενους ορυζόμυλους και επιστρέφει σε εμάς για να το συσκευάσουμε με τη δική μας φίρμα. Επειδή αυξήθηκε αρκετά η δουλειά, κάνουμε επέκταση άλλα περίπου 600 μέτρα και αλλάζουμε τις μηχανές συσκευασίας και τις κάνουμε υπερσύγχρονες. Αυξάνουμε τη δυναμικότητά μας», δηλώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Τα σιλό είναι γεμάτα κατά 80%-90% της χωρητικότητας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αλωνισμός.

Μείωση παραγωγής

Φέτος, η παραγωγή ήταν ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού, αλλά και σε κάποιες δραστικές ενώσεις σε φυτοφάρμακα, οι οποίες δεν υπήρχαν ή δόθηκαν καθυστερημένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ζητήσαμε παράταση ειδικής άδειας χρήσης 120 ημερών, άργησε να εξεταστεί το θέμα λόγω της αλλαγής στην ηγεσία και του επιτελείου του υπουργείου, το πήραμε καθυστερημένα και δεν είχαμε όπλα να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια στα χωράφια μας. Έτσι, πιστεύω ότι ο καύσωνας, αλλά και τα ζιζάνια ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση της φετινής παραγωγής», υπογραμμίζει ο κ. Γκαντζάρας.

Οι ποικιλίες που παρέλαβε φέτος ο συνεταιρισμός είναι τα μεσόσπερμα, ενώ ένα μεγάλο μερίδιο κατέλαβε και το μακρύσπερμο λόγω της καλής τιμής που είχε πέρσι. Έτσι, οι παραγωγοί έκαναν στροφή σε αυτή την ποικιλία και για τον ίδιο λόγο και στην ποικιλία Καρολίνα, που είχε μια μικρή αύξηση. «Η αύξηση οφείλεται και στο βαμβάκι που βάζαμε στην περιοχή μας. Δεν είχε καλές τιμές πέρσι και ο κόσμος στράφηκε ξανά στα ρύζια, παίρνοντας στρέμματα από τα βαμβάκια», κατέληξε ο κ. Γκαντζάρας.