Σε πρώτο πλάνο ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Στο στάδιο της δημοπράτησης, μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, βρίσκεται αυτή την περίοδο το νέο δίκτυο άρδευσης στην περιοχή της Ακράτας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας, που αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας και στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών στις περιοχές Αγία Τριάδα, Άμπελο και Αγία Παρασκευή.
Το έργο αποτελεί πρόταση που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων πριν από μία τριετία. Η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα να επισπεύσει την κατασκευή του μαζί με μια σειρά από έργα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή και το πρόβλημα της λειψυδρίας απειλεί πλέον τις καλλιέργειες.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ και έχει προετοιμαστεί με βάση τα Τεύχη Δημοπράτησης εδώ και ενάμιση χρόνο. Πριν από λίγες ημέρες, πέρασε στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025 και θα δημοπρατηθεί με βάση νέες προδιαγραφές, και με όρους σχετικούς και με το ΕΣΠΑ. Ήδη, εκτός από την ένταξη σε νέα δημοπρασία, προχώρησαν και εγκρίθηκαν οι όροι της διακήρυξης για τη διενέργεια του μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου. Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου είναι η άρδευση της περιοχής της Αγίας Τριάδας, που εκτείνεται από τα όρια του υδραύλακα Κούρκαφα και του νέου κεντρικού αρδευτικού αγωγού που κατασκευάζεται μέχρι το υψόμετρο 450 μέτρων πάνω από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.
Η έκταση απλώνεται μέχρι τα παλαιά διοικητικά όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Αμπέλου, ενώ δυτικά μέχρι τη δασωμένη περιοχή της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και ανέρχεται σε 3.250 στρέμματα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στόχος της περιφέρειας είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 να υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης και έναρξη εργασιών.
Νέο αρδευτικό
Την ίδια ώρα, η περιφέρεια ολοκληρώνει και το νέο αρδευτικό έργο στην περιοχή Μαρμάρων Αιγείρας. Προβλέπεται η κατασκευή δεξαμενής για εξάωρη αποθήκευση της νυχτερινής παροχής στη δεξαμενή του ΤΟΕΒ Μαρμάρων. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η μελέτη με τίτλο «Επικαιροποίηση Μελετών Αρδευτικών Έργων» σε όλη τη Δυτική Ελλάδα που χρηματοδοτείται από την ΚΑΠ, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Η μελέτη αφορά κυρίως το θέμα της επέκτασης του φράγματος του Πηνειού για τις ανάγκες της Δυτικής Αχαΐας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τις αρχές του 2025, θα αναλάβει τον συντονισμό δράσης και σε επίπεδο Αχαΐας, για την ωρίμανση μελετών και έργων όσον αφορά και νέα αρδευτικά δίκτυα για τους ΤΟΕΒ της περιοχής. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 – Δυτική Ελλάδα) και θα είναι προϋπολογισμού περί τα 10 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο περιφέρειας.