Σε θέματα βιοασφάλειας εκπαιδεύονται οι κτηνοτρόφοι στην περιφέρεια

Στις 78.000 οι συνολικές θανατώσεις ζώων λόγω ευλογιάς
14/03/2025
2' διάβασμα
se-themata-vioasfaleias-ekpaidevontai-oi-ktinotrofoi-stin-perifereia-348583

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ υλοποιούν Εργαστήρια Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Βιοασφάλειας για τους επαγγελματίες της αιγοπροβατοτροφίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Τα εργαστήρια ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή 14 Μαρτίου, στην Καβάλα, αφού προηγήθηκαν σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Εργαστήριο και δωρεάν το εκπαιδευτικό βοήθημα «Εγχειρίδιο Βιοασφάλειας για τις εκτροφές Αιγών και Προβάτων» (2024), στο οποίο περιέχονται ενδεδειγμένα μέτρα βιοασφάλειας, που πρέπει να λαμβάνονται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση από τους αιγοπροβατοτρόφους.

Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς, εξηγεί ότι οι πόλεις επελέγησαν από το υπουργείο και το πανεπιστήμιο και οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης και της Δράμας είχαν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της κατάστασης που βίωσε τους προηγούμενους έξι μήνες η περιφέρεια. Οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότερα τα ζητήματα βιοασφάλειας», επισημαίνει.

Ευρωπαϊκή επιθεώρηση

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν ενόψει και της επικείμενης ευρωπαϊκής επιθεώρησης το διάστημα 17-21 Μαρτίου για το κατά πόσο γίνονται ορθά όσα ορίζουν οι κανονισμοί για την ευλογιά. Τονίζει, επίσης, ότι τα σεμινάρια είναι χρήσιμα τόσο για τους κτηνοτρόφους που σχεδιάζουν την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου για να στηθεί σωστά η κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αλλά και για όσους διατήρησαν το ζωικό κεφάλαιο και πρέπει να το διασφαλίσουν.

Ο κ. Φωτεινιάς εκτιμά ότι η βεβαίωση παρακολούθησης ενδεχομένως να είναι προϋπόθεση για τις επιδοτήσεις από τη νέα ΚΑΠ. «Τα σεμινάρια είναι χρήσιμα για τους κτηνοτρόφους, ίσως και για τη μελλοντική χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων», λέει. Τέλος, υπενθυμίζει ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ασχολείται σε καθημερινή βάση με θέματα βιοασφάλειας σε συζητήσεις με τους κτηνοτρόφους στις μονάδες τους.

Επικαιροποίηση

Ως προς την εικόνα της ευλογιάς, η Σαμοθράκη ήταν η περιοχή που εμφάνισε ένα κρούσμα, την προηγούμενη εβδομάδα. Προηγουμένως είχαν εμφανιστεί δύο κρούσματα στην Καβάλα. Ο αριθμός των ζώων που έχουν θανατωθεί συνολικά είναι 78.000.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: