Σε υψηλά διετίας ο Διεθνής Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών αναρριχήθηκε ο Διεθνής Δείκτης Γαλακτοκομικών (GDT) κατά τη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος από την Κίνα.

Ο δείκτης που αντιπροσωπεύει όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα έφτασε στα 3,327 δολάρια ανά τόνο, επίδοση που είναι η καλύτερη από τον Ιούλιο του 2014 και υψηλότερη κατά 11,4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία της 18ης Οκτωβρίου.

Οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 19,8% σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία φτάνοντας τα 3,317 δολάρια ανά τόνο. Ανοδικά σε ποσοστά 6,5% και 4% κινήθηκαν επίσης οι τιμές του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη και του βουτύρου αντίστοιχα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Οι τελευταίοι, βάσει της έντονης κινητικότητας στην αγορά προθεσμιακών της Νέας Ζηλανδίας, μιλούσαν για μια αύξηση της τάξης του 10%.

Το ράλι του δείκτη GDT οφείλεται κατά κύριο λόγο στην δυναμική επανεμφάνιση των Κινέζων αγοραστών οι οποίοι, μετά τα τελευταία στοιχεία για μείωση της παραγωγής της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας (λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών), έσπευσαν να κλείσουν ποσότητες.