ΣΕΒΓΑΠ – Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος: Να μην σταματήσει ποτέ η κατανάλωση αυτού του διατροφικού θησαυρού

Η 1Η Ιουνίου είναι μια ξεχωριστή ημέρα που θέσπισε από το 2001 ο Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος για να αναδείξει την υπέρτατη αξία του γάλακτος ως σημαντικού συντελεστή στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και ως του πλέον πολυτίμου συστατικού στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας στον πλανήτη σήμερα.

Παρόλα αυτά λόγω της άκρατης παραπληροφόρησης που επικρατεί στις μέρες μας και η οποία διαδίδεται ταχύτερα από την αλήθεια και την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, ο άνθρωπος συχνά προκαταλαμβάνεται αρνητικά απέναντι σε τρόφιμα, φάρμακα, εμβόλια & τρόπους ζωής που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην υγεία του.

Γι’ αυτό ο ΣΕΒΓΑΠ στην παγκόσμια αυτή ημέρα τους γάλακτος θέλει να ενημερώσει τους καταναλωτές τονίζοντας την μοναδική αξία αυτού του λευκού χρυσού στην διατροφή και την υγεία του ανθρώπου αλλά και την μεγάλη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της χώρας μας και του κόσμου ολοκλήρου.

Η οικονομική σημασία:

Το γάλα και τα γαλ/κα προϊόντα απασχολούν άμεσα η έμμεσα τουλάχιστον ένα 1 δις κατοίκους στον κόσμο σήμερα αναδεικνύοντας την μέγιστη οικονομική του σημασία.

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει σημαντική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αλλά είναι 3η στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου και 10η στην παραγωγή γίδινου γάλακτος με πληθώρα παραδοσιακών προϊόντων. Με δεδομένο το μικρό σε έκταση μέγεθός της αυτό αποτελεί μοναδικό ρεκόρ το οποίο διατηρεί επι πολλά χρόνια τώρα. Όμως και από το αγελαδινό γάλα η χώρα μας παράγει εξαιρετικά προϊόντα έχοντας στην κορυφή όλων το ελληνικό γιαούρτι. Το «ελληνικό γιαούρτι» σήμερα είναι το πλέον διαδεδομένο γαλ/κο προϊόν στον κόσμο από πλευράς ποσότητας και τζίρου φθάνοντας κοντά στα $7,5 δις από το οποίο δυστυχώς το πραγματικό ελληνικό γιαούρτι έχει πολύ μικρό μερίδιο. Η βιομηχανία γαλ/κων προϊόντων στην Ελλάδα είναι από τις σημαντικότερες στον χώρο των τροφίμων με πολύ σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Η διατροφική αξία:

Το γάλα και τα γαλ/κα προϊόντα τα οποία έχουν δοκιμαστεί όσο ίσως κανένα άλλο τρόφιμο στην ανθρώπινη ιστορία, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν άμεσα όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου αλλά και στην διατήρηση μιας καλής υγείας. Όλοι γνωρίζουν ότι το ασβέστιο του γάλακτος, που υπάρχει σαυτό στην πλέον βιοαπορροφισημη μορφή του, βοηθά στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού σε μικρούς και μεγάλους ενώ το καλλίτερο ίσως είδος πρωτεϊνών του συμβάλλουν με τον πιο αποτελεσματικό τροπο στη δόμηση του μυϊκού συστήματος.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η κατανάλωση γάλακτος από τα μικρά παιδιά σχετίζεται άμεσα με την σημαντική αύξηση του ύψους τους. Δεν είναι όμως το γάλα μόνο εξαιρετική πηγή ασβεστίου αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου, ιωδίου, καλίου σεληνίου, ριβοφλαβινης, βιταμίνης Β2, Β12 και παντοθενικού οξέος. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό όμως είναι το γεγονός του συνδυασμού των θρεπτικών του συστατικών ο οποίος παρέχει πολύ σημαντικότερα οφέλη υγείας απ’ ότι μόνα τους τα θρεπτικά συστατικά. Σε αντίθεση με σχετικές παραπληροφορήσεις, μια σειρά συστηματικών επιστημονικών μελετών, έχει αποδείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλ/κων παρέχει προστασία όσον αφορά την παχυσαρκία και πιο συγκεκριμένα στην εναπόθεση λίπους στην μέση.

Οι μελέτες αυτές μάλιστα έχουν επαληθευθεί και σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. H θετική επίδραση της κατανάλωσης γαλ/κων είναι επίσης τεκμηριωμένη τόσο για τα καρδιομεταβολικα νοσήματα και την υπέρταση όσο και τον διαβήτη τύπου 2 σε πλήρη αντίθεση με την απόλυτη παραπληροφόρηση στο θέμα αυτό. To γάλα ως σημαντική πηγή των βιταμινών Β2 & Β12 συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και την αντιμετώπιση της κούρασης και της κατάθλιψης. Το πολύτιμο αυτό υγρό είναι πραγματικά ένας πλούτος μοναδικών θρεπτικών συστατικών όπως πεπτιδίων, αμινοξέων, CLA, κ.α. με σχεδόν φαρμακευτικές ιδιότητες σε σοβαρές ασθένειες και διατροφικούς στόχους όπως καρκίνο του παχέος εντέρου, του συκωτιού, της ουροδόχου κύστεως κ.α.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη ο ΣΕΒΓΑΠ, στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, καλεί όλους τους καταναλωτές κάθε ηλικίας, να μην σταματήσουν ποτέ την κατανάλωση αυτού του διατροφικού θησαυρού, γιατί στην κυριολεξία αποτελεί επένδυση για την υγεία τους και θεμέλιο για μια καλύτερη ζωή!