Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής, οι διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν να φέρουν εις πέρας το «τιτάνιο» έργο της αναθεώρησης του βασικού εργαλείου μείωσης των εκπομπών της Ευρώπης, του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ).

Τον Ιούνιο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο διαμόρφωσαν τις αντίστοιχες θέσεις τους σχετικά με την αναθεώρηση της αγοράς άνθρακα, την οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021. Τώρα, οι τρεις τους πρέπει να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες σε τριμερείς διαλόγους. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. «Υπάρχει συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει συμφωνία στο Συμβούλιο, αλλά σε ορισμένους τομείς οι συμφωνίες αυτές δεν συμπίπτουν ακόμη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών, θα φέρουμε πιο κοντά τους δύο συννομοθέτες, ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα – νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφωνούν επί της αρχής», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το ΣΕΔΕ, Πίτερ Λίζε, μετά τον πρώτο τριμερή διάλογο τον Ιούλιο. Για παράδειγμα, και οι δύο θέλουν να επεκτείνουν την τιμή του άνθρακα στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

«Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα για να μιλήσουμε για κόκκινες γραμμές τώρα. Το κύριο σημείο είναι ότι κανένα θεσμικό όργανο δεν πρέπει να έχει την πεποίθηση ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και ότι η άλλη πλευρά πρέπει απλώς να συμφωνήσει», δήλωσε ο Λίζε στη EURACTIV.

www.euractiv.com