ΣΕΚ: Η καταστροφή της κτηνοτροφίας πλησιάζει, αν δεν ληφθούν μέτρα

Τραγικές οι συνέπειες, από την εκτίναξη του κόστους και από το κυνήγι των δανειοληπτών

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, απευθύνει έκκληση για αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους παραγωγής και να ληφθεί μέριμνα για τις διώξεις που υφίστανται οι παραγωγοί που είχαν λάβει τραπεζικά δάνεια, αδυνατώντας να τα αποπληρώσουν.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, αν δεν ληφθούν μέτρα χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα καταστραφούν με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Ακολουθεί η επιστολή του ΣΕΚ:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή προχωράει με όλο πιο γοργά βήματα, τουλάχιστον μεγάλου μέρους αυτής. Αυτό δεν είναι ούτε μεγάλα λόγια, ούτε «λαϊκισμός», είναι αλήθεια, είναι η πραγματικότητα.

Εξ’ άλλου εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούμε την Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γι’ αυτό, ζητώντας στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις είχαμε στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας.

Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 40% , η ενέργεια αυξάνεται ανεξέλεγκτα, όπως και οι άλλες εισροές (λιπάσματα, ανταλλακτικά, φάρμακα κτλ).

Έχουμε ζητήσει να δοθεί άμεσα στήριξη για την κάλυψη έστω του μεγαλύτερου μέρους αυτών των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, για να σταματήσουμε, να περιορίσουμε τη ζημία (όχι να κερδίσουμε), αλλά μέχρι σήμερα μόνον κατανόηση και υποσχέσεις ακούμε.

Σαν να μην έφταναν αυτά έρχεται και το τελικό χτύπημα, καθώς χιλιάδες κτηνοτρόφοι λαμβάνουν εξώδικα και διαταγές πληρωμής, κύρια από την εταιρεία διαχείρισης των χρεών της πρώην ΑΤΕ για δάνεια κτηνοτρόφων (κύρια Αγελαδοτρόφων – χοιροτρόφων -πτηνοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων) απειλώντας με πλειστηριασμούς εγκαταστάσεων και κατοικιών. Βέβαια ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες. Ζητάμε άμεσα:

  • Να σταματήσει το κυνηγητό και οι απειλές κατά των κτηνοτρόφων.
  • Με ειδικό Νόμο να ρυθμιστούν όλα τα χρέη των κτηνοτρόφων προ τις τράπεζες και τα FUNDS περιορίζοντας τις οφειλές κατά 80% και ρυθμίζοντας το υπόλοιπο 20% με δόσεις αποπληρωτέες σε 15-20 χρόνια.
  • Νομοθέτηση προστασίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, της γης που καλλιεργούμε, καθώς και της πρώτης κατοικίας.
  • Να δοθεί άμεσα οικονομική στήριξη σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας για να καλυφθεί, έστω ένα μέρος των τεράστιων απωλειών εισοδήματος που έχουμε από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Προειδοποιούμε ότι εάν δεν παρθούν αυτά τα ελάχιστα μέτρα, τεράστιες υποδομές δισεκατομμυρίων που στήθηκαν με αίμα και δουλειά θα γίνουν κουφάρια, χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα ξεριζωθούν, μεγάλες παραγωγές γάλακτος και κρέατος θα αντικατασταθούν με εισαγόμενες και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη».