Αυτό το άρθρο είναι 29 μηνών

ΣΕΚ: Μονόδρομος η ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας

Προτάσεις του ΣΕΚ για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και του αγρότη
08/11/2022
3' διάβασμα
sek-monodromos-i-ousiastiki-stirixi-tis-ktinotrofias-278061
του Παναγιώτη Πεβερέτου, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Η κτηνοτροφία απασχολεί πάνω από 500.000 άτομα στη χώρα, προσφέρει σημαντικά προϊόντα (κρέας, γάλα και αβγά) υψηλής βιολογικής αξίας, περίπου 1,5 εκατ. τόνους γάλα και πάνω από 400.000 τόνους κρέας, ενώ απορροφά το 1/3 της φυτικής παραγωγής.

Η πρωτοφανής κρίση που περνάει ο κλάδος της κτηνοτροφίας σήμερα, με την τεράστια αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, η οποία ξεπερνάει το 100%, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο-ηλεκτρικό ρεύμα), δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που, παρά την άνοδο των τιμών γάλακτος και κρέατος (25%-30%), δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την πολιτεία.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο ΥΠΑΑΤ, με την οποία ζητάμε την αύξηση του ποσού των 91 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, σε 150 εκατ. ευρώ και προτείνουμε τον τρόπο απόδοσης της ενίσχυσης αυτής, που είναι απλός και δίκαιος (έχει εφαρμοστεί δύο φορές, το 2018 και το 2020) και περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειονότητα των πραγματικά παραγωγικών ζώων και εκμεταλλεύσεων.

Προτεραιότητες

1. Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής

● Άμεσα να αποδοθεί ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανά κεφαλή ζώου, ποσού 150 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

– 150 ευρώ ανά αγελάδα που γέννησε το 2021.

– 15 ευρώ ανά κεφαλή προβατίνας και αίγας εκμετάλλευσης που να έχει παραδώσει το 2021 τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα, ή παρέδωσε για σφαγή επαρκή αριθμό αρνιών, ανάλογα τον αριθμό των ζώων που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2021. Για τα νησιά, ειδικά η παράδοση γάλακτος να είναι τουλάχιστον 2.000 κιλά. Η προϋπόθεση αυτή δεν θα ισχύει για τα πολύ μικρά νησιά, ούτε και για την Εύβοια.

– 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα.

– 12 εκατ. ευρώ για την πτηνοτροφία.

– 6 ευρώ ανά κυψέλη στους κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης του γάλακτος, για τη νέα σεζόν 2022-2023, διεκδικούμε 1,80 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα, 1,15 ευρώ/κιλό για το γίδινο γάλα και 0,70 ευρώ/κιλό για το αγελαδινό γάλα.

● Υλοποίηση ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», για μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι ενισχύσεις να δοθούν σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες της κάθε εκμετάλλευσης, με ισχύ έως 150.000 κιλοβατώρες ετησίως.

● Γενετική βελτίωση για τη διατήρηση και αναβάθμιση των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων.

2. Χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου με δράσεις όπως κάλυψη των αναγκών εκπαίδευσης και υγείας, γρήγορες συνδέσεις με το διαδίκτυο και κατάλληλες δικτυακές υποδομές, το μοντέλο των έξυπνων χωριών (Smart Villages), δηλαδή τοπικών κοινοτήτων που χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις όπως Γεωργία Ακρίβειας, ψηφιακές πλατφόρμες, που προσφέρουν ηλεκτρονική εκπαίδευση, υγεία κ.ά.

3. Ο ΣΕΚ στηρίζει με όποιο τρόπο μπορεί τη συνεργατικότητα (συνεταιρισμοί) των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων.

Η πρωτοφανής κρίση που περνάει ο κλάδος της κτηνοτροφίας δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την πολιτεία

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: