Η σερραϊκή start up που στοχεύει στη διαφοροποίηση στα αρωματικά φυτά

Hyssopus Organics

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό start up οικοσύστημα παίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις από την περιφέρεια που με καινοτόμες ιδέες και τόλμη προσφέρουν επιχειρηματική υπεραξία στις κοινωνίες της υπαίθρου. Η Hyssopus Organics είναι μια… οικογενειακή υπόθεση που πρώτευσε στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας του Agribusiness Forum στις Σέρρες και εξελίσσεται, σύμφωνα με το πνεύμα των σύγχρονων τάσεων, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον τομέα της μεταποίησης αρωματικών φυτών. Μέλη της είναι τα δύο αδέλφια, Στέλλα και Νίκος Χατζηγαβριήλ, που μαζί με τον πατέρα τους, Σάββα, «τρέχουν» την επιχείρηση.

Στις ερωτήσεις της «ΥΧ» απάντησε η Στέλλα Χατζηγαβριήλ.

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την επιχείρηση; Πώς προέκυψε η ιδέα δημιουργίας της;

H Hyssopus Organics ιδρύθηκε το 2017, εδρεύει στις Σέρρες και δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αρωματικών φυτών. Είναι οικογενειακή εταιρεία και θυγατρική της ΟΡΙΖΩΝ ΑΤΕ, η οποία ασχολείται με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το 1992. Με πρόθεση τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων και σε άλλον τομέα, γεννήθηκε η ιδέα για ενασχόληση με τον αγροδιατροφικό τομέα και συγκεκριμένα με τα αρωματικά φυτά, καθότι ως προϊόντα δίνουν πολλές δυνατότητες μεταποίησης και έχουν εξαιρετικές ιδιότητες. Παρά το ότι προερχόμαστε από τον κλάδο των μηχανικών, το νέο αυτό πεδίο μας εξιτάρει.

Καθώς είμαι αρχιτέκτονας, μέσω της διερεύνησης του αγροδιατροφικού τομέα, μου γεννήθηκε το ενδιαφέρον για την επίδραση του design στην επιτυχία των προϊόντων και έτσι αποφάσισα να μετεκπαιδευτώ στον «στρατηγικό σχεδιασμό προϊόντων», με εξειδίκευση στο branding και τον σχεδιασμό συσκευασίας, ενώ παράλληλα παρακολουθώ και σεμινάρια μάρκετινγκ.

Διατηρούμε, βέβαια, και εξωτερικές συνεργασίες με επιστήμονες του κλάδου. Έως τώρα έχουμε επενδύσει αποκλειστικά, ίδια κεφάλαια για την καλλιέργεια και την έρευνα και αναμένουμε επιδότηση από πρόγραμμα του ΠΑΑ για την υλοποίηση της μεταποιητικής μονάδας. Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε επίπεδο πιλοτικής παραγωγής και σύντομα θα είναι σε θέση για δειγματισμό. Ο στόχος είναι να διατίθενται ως φυσικά πρόσθετα και συντηρητικά σε βιομηχανίες καλλυντικών και τροφίμων.

Εκτός της ενασχόλησής σας με τη μεταποίηση, έχετε στα σχέδιά σας και τη συνεργασία με παραγωγούς;

Αν και δραστηριοποιούμαστε στη μεταποίηση, επενδύουμε παράλληλα και στη συμβολαιακή καλλιέργεια, ώστε να έχουμε την εποπτεία και τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας της πρώτης ύλης μας. Διατηρούμε συμβάσεις με τρεις παραγωγούς στο Άγκιστρο Σερρών. Οι εκτάσεις ανέρχονται σε 25 στρέμματα, τα οποία περιλαμβάνουν ρίγανη, θυμάρι, μελισσόχορτο, φασκόμηλο και ύσσωπο, ενώ ευελπιστούμε μελλοντικά να τις αυξήσουμε και να τις εμπλουτίσουμε και με άλλα είδη.

Πρόσφατα, βραβευτήκατε στο πλαίσιο του Agribusiness forum στις Σέρρες. Θέλετε να μας μιλήσετε μας για την εμπειρία σας;

Ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς να συμμετάσχουμε στο Masterclass και στον διαγωνισμό καινοτομίας που διοργανώθηκε στην πόλη μας και να λάβουμε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 18 εταιρείες. Εκτός από το βραβείο, είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε γνώσεις και να γνωρίσουμε αξιόλογους επιχειρηματίες του τόπου μας. Νωρίτερα, το 2018, είχαμε συμμετάσχει σε πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Aroma Hub του Πανεπιστημίου Πατρών και αφορούσε καινοτομία σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα αρωματικά φυτά, όπου μάλιστα λάβαμε, επίσης, το πρώτο βραβείο!

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων σας και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η εταιρεία μας βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης των προϊόντων της, τα οποία θα είναι εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια. Τα πλεονεκτήματά μας είναι η τεχνογνωσία που αναπτύσσουμε μέσω έρευνας, την οποία διεξάγουμε σε συνεργασία με τον Ιωάννη Μουρτζίνο, καθηγητή στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, και η οποία αφορά τόσο τη διαδικασία παραγωγής όσο και κάποια καινοτόμα «βιοδραστικά» μείγματα.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός που θα διαθέτουμε θα επιτρέπει την παραγωγή των προϊόντων τόσο σε υγρή όσο και σε στερεή μορφή, ενώ θα προσφέρεται και για παροχή υπεργολαβικών υπηρεσιών, καθώς δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν τη συνεχή έρευνα, με στόχο τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων μας με καινοτόμους κωδικούς που θα προσφέρουν λύσεις στις ανάγκες των βιομηχανιών.

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τις μεγάλες προοπτικές καλλιεργειών αρωματικών φυτών στη χώρα. Ποια είναι η άποψή σας;

Οι προοπτικές είναι αδιαμφισβήτητα πολλές. Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο οι δυνατότητες καινοτομίας στον κλάδο και να υπάρξει σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση από τους αρμόδιους, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για διαφοροποίηση μέσα στον ανταγωνισμό.